Miks suhted püsima ei jää?Foto: PantherMedia/Scanpix
Lugejakiri
12. veebruar 2021, 10:45

Lugejakiri | Laps küsis: miks kõigi vanemad lahutavad? (1)

12aastane tüdruk uuris oma emalt, miks lapsevanemad lapse saavad, kui nad peagi lahku lähevad...

„Minu tütre klassis on 24 last, kelle vanematest elavad veel koos ainult mõned. Teised pered on õnnelikult või õnnetult suhte karile ajanud. Nii on lastel ka palju kasuvanemaid olnud. Nad on omavahel arutanud ja üritanud leida põhjust, miks vanemad lahku lähevad. Minu tütar küsis minult, et kas mina ka meie issist lahku lähen... Tõmbas õõnsaks sees,“ kirjutab Diandra.

„Meil mehega õnneks suhe hea, aga lastest on tõesti kahju. Saan ju aru, et ega halvas suhtes ei ole mõtet olla. Siiski mõtlen nagu lapsed – kas enne vanemaks saamist ei tasuks natuke mõelda ja valida, kellega lapsed saada... Igatahes – oma tütrele kinnitasin, et minu ja tema isa vahel on kõik hästi. Üritasin selgitada, miks mõnikord suhted leiavad ootamatult lõpu. Ta oli mõistlik, aga ikka jäi kummitama see, et miks enne saadakse lapsed, kui kõik pole piisavalt kindel. Ja ma võin vaid uduselt aimata, mida need lapsed tunnevad, kui nende vanemad kodust lahkuvad. Või siis, kui üks kasuvanem asendub teisega. Jube,“ leiab Diandra.

Ema sõnul on ta tütrelt varem kuulnud, et klassis on ka lapsi, kes võtavad seda kui paratamatust. „Osad on niivõrd külmad ja tundetud selles osas, sest ühe vanema vahetumine peres on niivõrd tavaline. Uks oleks nagu pidevalt lahti. Ja need lapsed ei oska tulevikus ka ise suhteid hinnata. Loodan, et koolides tuleb tundides ka juttu suhetest, võimalustest ja vastutusest. Et lapsed saaksid küsida ja arutleda erinevatel teemadel, mis neid mõjutavad,“ loodab naine.