Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
13. märts 2021, 09:00

LUGEMISSOOVITUS | Morbiidne, ent humoorikas raamat, millest selgub, kas kassid ikkagi söövad surnud omanike silmamune või mitte

Kui sa oled kunagi mõelnud, mis juhtub kosmoses astronaudi surnukehaga, kas me roojame end surres täis, kas juuksed ja küüned kasvavad pärast suremist edasi või mis saab, kui inimene sureb lennuki pardal, siis tutvustan sulle teost, mis annab kõikidele nendele küsimustele asjakohased vastused.

Matusekorraldaja Caitlin Doughty on koondanud inimestele kõige enam huvi pakkuvad küsimused surma kohta ja avaldanud raamatu „Kas kass paneb mu silmamunad nahka?“ (Tänapäev, 2020). Paarikümnele küsimusele on ka põhjalikud vastused, mis kõik on edasi antud läbi huumoriprisma (sest teisiti ei oleks tõenäoliselt võimalik sellist tööd teha).

Minu üllatuseks selgus raamatust, et kosmoses suremine on palju keerulisem kui lihtsalt n-ö plahvatamine (ma olen liiga palju multikaid vaadanud) ja et inimeste juuksed ja küüned ei kasva pärast surma edasi, sest „juuste ja küünte kasvamiseks on vaja, et su keha toodaks glükoosi, mis omakorda võimaldab luua uusi rakke. [---] Aga kogu see glükoosi valmistamise ja rakuloome protsess lõpeb surma saabumisel. Surm tähendab, et enam ei teki uusi küüsi ega mingeid lopsakaid uusi lokke.“ (lk 190)

Raamat sobib nii ajaviiteks mõneks nädalavahetuse pärastlõunaks kui ka ajatäiteks, et pikem bussisõit mööda saata. Olen kindel, et iga lugeja saab siit mõne uue põneva fakti, mida hiljem sõpradega jagada.