Eneseareng

NAISTELEHE PSÜHHOLOOGIATEEMALINE PODCAST IGAL TEISIPÄEVAL

„MÕTTEKOHT“ | Kuidas mõjutavad suhted vanematega laste vaimset tervist? (11)

LISA KOMMENTAAR

Muhv2. veebruar 2021, 19:57
Jumal tänatud - nõukaaeg! Muidu ei teaks, kuhu näpuga vehkida. Tänapäeval on läheduse tähendus pinnapealne ja vildakas. Massiliselt on katkiseid peresid, sest enne neid oli pere katki ja mustrit murda on kõva pähkel. Tasub vaid vaadata neid näitajaid, millega riiklikul tasandil uhkustama ei kiputa - lahutused/kohtuvaidlused, vaimse tervise probleemid kõigil, riskikäitumine, enesevigastamine, enesetapukatsed ja enesetapud laste hulgas jne. Meie edukultusest nõretava läbipõlenute põlvkonna hind on laste vaimne tervis! Koolis on üsna vähe õpetajaid, kes sellele n-ö kaasa ei aita. Aitäh teile!
Hobune2. veebruar 2021, 19:19
Ja vanemate vaimne tervis laste kasvatamisel? See mõjutab palju rohkem ju. Kui on muidugi normaalsed vanemad---ei joo ja teevad tööd normaalselt. Ka üksikvanemad. Kes selle vaimse tervise eest seisab?
Ka lapsevanem2. veebruar 2021, 19:56
Täiskasvanud inimene peaks ise omale siis abi otsima, kui ilmneb, et ei saada hakkama. Laps sõltub lapsevanemast...
Sipelgas2. veebruar 2021, 19:13
Just nimelt--lapsed mäletavad. Kahjuks ainult seda, mis tema kasvatamise ajal mitte kõige paremat ette on tulnud. Aga miskipärast mitte seda, mida vanemad on t e ma heaks teinud. Natuke võiks ju ka tä nulik olla. 🤗
Ka lapsevanem2. veebruar 2021, 19:40
Vale!!! Väga hästi teavad, mida vanemad on nende heaks teinud. Ükski heategu ei kao maailmast... Tihti lapsed ei tunnista seda ... Mitte kohe, tuleb aega anda... Aga tänulikkust nõuda ?! Austust saab veel kasvatada eeskujuga, aga nõuda....
Lapsevanem2. veebruar 2021, 14:25
Vbl tõstatas küsimuse hoopis selle kohta, kuidas sõltub vanema tervis tema lapse käitumisest?Olen p a lju kuulnud seda, et lastel on Ainult õigused aga mitte kohustused. Peaks aga ole ma vastupidi - -, eeskätt on kohustused ja alles s iis õigused. Kui l a ps ei täida oma kohustusi, siis ei saa tal ka õigusi olla. Näiteks--kui laps ei korista oma tuba, ei pese kodus nõusid jne., siis ei saa ka taskuraha, ei saa õigust sõbra juurde minna, diskole jms. Nii oleks loomulik. Aga kui laps seda rikub, siis loomulikult saab vanem pahaseks, läheb närvi ja ongi pahandus majas. Ja tulebki riid.
Ka lapsevanem2. veebruar 2021, 17:20
Selge see, et kõik vanemad ei ole psühholoogid ja peavad teevad kasvatustööd "iseenese tarkusest"... Aga tegelikult oleks jumala ok spetsialistidega aru pidada ja nõu küsida, selle asemel, et oma nõrkust näidata võimu või koguni jõu demonstreerimisega... Lapsed ei ole rumalad, õpivad ruttu ja mäletavad nii häid kui halbu tegusid ja käitumist.. Puberteet on keeruline aeg kõigile peres.
King2. veebruar 2021, 19:01
Ma ei mõelnudki pahanduse või riiu all Vä givalda või "kätega rääkimist".. Palju rohkem ja sügavama lt v{õib haiget teha sõnadega. Tä na päeva pubekad on tihti väga julmad sõnadega nii et nende vanemadki võivad väga h a iget saada. Nii haiget, et ei suuda seda väga kaua unistadagi. Kui hing on hell. Noored on, julmad oma sõnakasutuse poolest. Olen koos töö tanud ja tean seega omast käest. Oma lastega pole (õnneks) sellist asja ette tulnud.
King2. veebruar 2021, 19:06
Sorry, mitte unistadagi, vaid unustadagi. Mitte kood töö tanud, vaid koolis töötanud.
Ka lapsevanem2. veebruar 2021, 19:29
Ega siis ainult füüsiline pole vägivald - ka vaimne on ( nagu isegi ütled )... Nagu ütlesin, puberteet on kõigile peres raske... Kui natuke psühholoogiat teaks, siis teaksid, mis toimub murdeeas lapsel ajukoores... Aga muidugi teeb haiget ja solvab, mida nn "täiseas" laps ütleb! Usu või mitte - ta ei tahagi tegelikult oma vanemale otse haiget teha vaid see on tema viis oma tahtmist saada ja ennast maksma panna. Seega - võimuvõitlus ei vii kuhugi.. Tihti kui puberteet on möödas, lõpeb ka selline käitumine ja siis hinnatakse vanemaid seda kõrgemalt, mida mõistlikumalt nad käitunud on..
Ka lapsevanem2. veebruar 2021, 19:31
Ja veel - kui oma lapsed ei ole seda sulle teinud (nagu mainid), siis tegelikult... Sa ei teagi veel, kui haiget see võib teha...