Foto: Terttu Jazepov
Kultuur
2. veebruar 2021, 12:26

LUGEMISSOOVITUS | Mainekas nõustaja avaldab mindfuck'i tagamaad ja õpetab, kuidas alustada endasse uskumist

Pole oluline, kas sa oled alles enda tundmaõppimise teekonna alguses, juba mõnda aega enesearenguga tegelenud või soovid lihtsalt ilukirjandusele vahelduseks midagi muud lugeda, Petra Bocki „Mindfuck“ (Pegasus, 2021) pakub kõigile midagi.

Viimase kümne aasta jooksul on eneseareng, eneseteadlikkus ja iseenda mina leidmine väga populaarseks muutunud. Selleteemalisi raamatuid on lettidel rohkem, kui jõutakse lugeda, mõned neist inspireerivamad ja harivamad kui teised. Kuna Bock on Saksamaa üks tähelepanuväärsemaid nõustajaid, olid minu ootused raamatu sisu suhtes kõrged.

Üldiselt võib raamatu sisu kokku võtta kui sissejuhatuse eneseteadvusesse. Teoses on juttu ajaloolistest avastustest ja katsetest, lisaks toob Bock palju elulisi näiteid oma klientidest, kellega igaüks samastuda suudab. Üldiselt on inimloomus aga ikkagi sama, sest nagu autor kirjutab: „Praeguseni on inimesed oletanud, et enese saboteerimine on selle tulemus, kui ei olda enesekindlad ja rahulikud. Tegelikult on asi vastupidi: inimene ei ole enesekindel ja rahulik, sest ta saboteerib ennast.“ (lk 149)

Inimeste enesesabotaaži teemad on seinast seina – tema klientide hulgas on näiteks naine, kes tahaks minna mainekasse ülikooli õppima, kuid on ennast veennud, et teda ei aktsepteeritaks nagunii ühtegi; või naine, kes arvab, et kõik mehed tahavad ainult tema raha ning on temast ainult seetõttu huvitatud. Autor näitab, kuidas pisikesed muudatused mõtteviisis võivad viia suurte ja soovitud tulemusteni.

Raamatu viimane kolmandik on pühendatud nõuannetele, mida saame selle heaks teha, et me iseendale oma mõttemustritega mindfuck’i ei teeks. Mis need on, jäägu aga juba lugejale endale avastamisrõõmuks.