Hambaniit, hammaste hooldamine.Foto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
14. jaanuar 2021, 08:32

TIIU TESTIB | Hea hambaniit libiseb hästi ega lähe karvaseks

Hambaniiti soovitatakse kasutada vähemalt kord päevas enne harjamist. See on tähtis osa suuhügieenist, sest nii saab puhtaks ka kohad, kuhu hambahari ei ulatu. Eemaldades hambavahedesse kogunenud toidu, vähendame bakterite ja katu hulka suus ning ennetame kaariest ja igemehaigusi. 

Hambaniite on aga saadaval mitut-setut sorti. On lõhnastatud-maitsestatud, vahatatud, süljega kokkupuutes paisuvat ja nende kõrval ka tavalist hambaniiti. Millist neist valida?

Valik sõltub teie enda eelistusest, aga õige leidmiseks tuleb enne sobivust katsetada. Tiiu testist võib olla abi.

Hindasime 1 kuni 3 punktiga hambaniidi kuju ja esimest muljet sellest. 

Sama põhimõtte järgi skoorisime niidi liikuvust hammaste vahel ja selle kasutamise mugavust. 

Karvaseks muutuv hambaniit ei meeldi meile kohe üldse ja seepärast vaatasime, mis jäi sellest järele pärast puhastamist, jagades ka selle eest punkte vahemikus 1 kuni 3. 

Kui toote juures hakkas silma veel midagi, siis andsime selle eest kas lisapunkti või jätsime andmata.

Tiiu lemmik

Oral-B Pro-expert Clinic Line, 25 m

Hambaniit, hammaste hooldamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Rimi, 3.25 (1 m 0.13)

Jahutava mündimaitsega vahatatud hambaniit. Ei katke, õrn igemetele, eemaldab tõhusalt katu, jätab puhta tunde.  

Ribakujuline hambalint, mis lõhnab ja maitseb intensiivselt piparmündi järele (3). Riba libiseb hästi ja jõuab hambavahes igale poole (3). Ka pärast kasutamist ilus sile, pole jälgi katkemisest ega muust sellisest (3). Vastab tõele, et suhu jääb mõnus ja puhtam tunne kui teistest (1). 

10/10

Sensodyne, 30 m

Hambaniit, hammaste hooldamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Selver, 3.39 (1 m 0.11)

Värske piparmündimaitsega paisuv hambaniit on õrna tekstuuriga ja sisaldab fluoriidi. Puhastab hambavahed ulatuslikult, tagab värske tunde.

Peenike, meeldiva lõhnaga niit omandab paisudes tubli keskmise suuruse (3). Oma tööd teeb vahedes suurepäraselt ja pole ohtu, et kuskil miski tähelepanuta jääb (3). Kiudude eraldumise pärast kartma ei pea, sest neid ei teki üldse (3). Fluoriid kaitseb kaariese eest (1).

10/10

Jordan hambaniit Green Clean, 30 m

Hambaniit, hammaste hooldamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Apteekonline.ee, 3.54 (1 m 0.12)

Vegansõbralik hambaniit taaskasutatud materjalidest pappkarbis.

Lõhnab ja maitseb õrnalt millegi meeldiva järele. Paisub väheke (3). Hea kasutada, libiseb vahedes hästi (3). Õige vähe kiudusid rebeneb siiski ka lahti, mis tekitab umbusku (2). Pappkarp on pakendina palju ebakindlam ja lühema eaga kui plast, aga keskkonna nimel kannatame ära (1).

9/10

Johnson & Johnson Reach, 50 m 

Hambaniit, hammaste hooldamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Coop, 1.99, (1 m 0.04)

Ilma maitseta vahatatud hambaniit.  

Keskmise läbimõõduga niit, ei paisu (3). Mugav hambavahedes üles-alla liigutada, libiseb ja puhastab vahed kenasti (3). Kuigi vahatatud, on näha puhastamisest jäänud kiudusid (1). Maitse, lõhna ja muus osas nii tavaline, et ei oskagi midagi lisada, mis hambaniidi puhul pole ju paha (1). 

8/10

Colgate Total Pro Gum Health, 50 m

Hambaniit, hammaste hooldamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Maksimarket, 2.59 (1 m 0.05)

Liigub hammaste vahel kergelt ja ilma rebenemata. Eemaldab hammaste vahel ja igemeserva all oleva katu.

Kujutab endast väga peenikest linti, mis lõhnab vaevuaimatavalt mündi järele (3). Riba on nii peenike, et tuleb mõttega asja juures olla, muidu jääb kindla peale kuskil mõni sopp unarule (1). Ei rebene ega aja kiude (3). Üldmulje on, et hea hügieenivahend, aga siiski liiga peenike (0).

7/10

Rainbow, 40 m 

Hambaniit, hammaste hooldamine. Foto: Tiina Kõrtsini

Prisma, 1.49 (1 m 0.04)

Mündi maitsega, vahatatud ja paisuv, sobib keskmise suurusega hambavahedele. Puhastab tõhusalt, laienedes kasutamise ajal. 

Oi kui jäme ja kasutades paisub veel silmanähtavalt, aga ikka mahub vahedesse ära (2). Libiseb, aga liiga paks, et jõuda igale poole, kuhu peaks (2). Kiud rebenevad kergesti ja jääb üle vaid loota, et mõni ennast kuhugi hamba ja igeme vahele sisse ei sea (0). Karvased otsad rikuvad mulje (0). 

4/10

Hambaniidi kasutamine

Keerake 45–60 sentimeetrit niiti keskmiste sõrmede ümber.

Libistage hambaniit hammaste vahele, pingutades seda ümber hamba.

Puhastage mõlema hamba serv eraldi alates igemetaskust niiti üles-alla liigutades. Olge ettevaatlik, ärge vigastage iget!

Kasutage iga hambavahe jaoks puhast hambaniidi osa.