Kui eakas vajab igapäevasel toimetulekul abi, peab see eelkõige tulema just kohalikult omavalitsuselt. Foto: Pixabay
Uudised
6. jaanuar 2021, 12:23

Lugeja küsib: kuidas korraldada teises linnas elava lähedase hooldamine?

„Mu vanaema on 82aastane ja elab Võrus. Kui varem sai ta ise ilusti hakkama, siis nüüd on tal tekkinud mäluprobleemid – sageli unustab ta rohud võtmata ja teinekord isegi süüa. Paraku töötavad ja elavad kõik pereliikmed Tallinnas. Jõuame tema juurde vaid nädalavahetustel. Tallinnasse ei ole ta nõus kolima ja naabritele, kuigi nad on tal toredad, ei taha me sellist vastutust panna. Millised on võimalused leida vanaemale hooldaja?” küsib Karin.

Vastab Ketri Kupper, sotsiaalministeeriumi hoolekandeosakonna nõunik:

Kohalike omavalitsuste üks tähtsamaid ülesandeid on abivajavatele elanikele vajaliku toe pakkumine. See tähendab, et muu hulgas korraldavad omavalitsused vallas või linnas sotsiaalteenuste osutamist, sotsiaaltoetuste ja muu sotsiaalabi andmist.

Seega, kui eakas vajab igapäevasel toimetulekul abi, peab see eelkõige tulema just kohalikult omavalitsuselt. Nende ülesanne on välja selgitada eaka kõrvalabi vajadus ja leida selleks lahendus, mis on abivajajale sobivaim.

Kodulähedane abi

Tähtis on, et eakas saaks abi seal, kus ta seda enim vajab – kodus või selle lähedal. See tähendab, et omavalitsusel tuleb esimesena korraldada abivajajale ja tema lähedastele need tugiteenused, mis võimaldavad inimesel võimalikult kaua oma kodus hakkama saada. Selleks on võimalik abivajajale pakkuda kodu-, tugiisiku- või isikliku abistaja teenust või määrata talle hooldaja.

Tugi abi eest maksmisel

Omavalitsus peab eakale, ja vajadusel ka tema lähedastele, andma igakülgset teavet võimalike abimeetmete kohta, mida kohalikul tasandil saab pakkuda. Mõistagi võivad sotsiaalteenused olla tasulised. Kui eakal ei ole piisavalt rahalisi võimalusi, et tasuda nende eest, toetab omavalitsus inimest ka teenuste eest tasumisel.

Kust veel eaka hooldamisel abi saab?

  • Vabatahtlikud abistajad. Peale riigi pakuvad abi ka mitmed vabatahtlike ühendused. Vabatahtlike abi ei asenda siiski spetsialisti pakutavat. See on pigem lisa ametlikele sotsiaalteenustele. Kindlasti tuleks põhjalikult uurida selliste ühenduste ja abistajate tausta.
  • Helpificust saab abi küsida, registreerides oma kasutajakonto nende kodulehel ja sisestades sinna oma abisoovi. Kui arvuti kasutamise võimalust pole, saab abisoovi registreerimiseks helistada Helpificu abitelefonil (+372) 5660 4642. Vaata: Helpific.com
  • Eestis tegutsevad erateenuse pakkujad on loonud veebiplatvormi, mille kaudu on oma lähedastele võimalik hooleandjaid leida. Lisainfo: Caremate.ee