Kuusepuu.Foto: AFP/Scanpix/GINTS IVUSKANS
Lugejakiri
28. detsember 2020, 11:42

Lugejakiri | Süüdimatu tegu: kes murrab kuusehekist oksi hauale?! (4)

„Läksime mehega surnuaeda küünlaid viima, kui märkasin, et läheduses oleva maja juures askeldab kuuseheki küljes neli noort inimest,“ meenutab 40aastane Elina jõululaupäeval toimunut.

„Nad olid minust ehk 10 aastat nooremad. Seisid heki ääres ja üritasid mitmekesi kuuseoksi murda,“ kirjeldab Elina.

Naine asja niisama ei jätnud, vaid sekkus nende tegevusse.

„Küsisin, et mida nad seal askeldavad. Alguses vist ehmusid, aga siis selgitasid ilmsüüta häälel, et tahavad mõne kuuseoksa surnuaeda viia. Et sellel kuusehekil olevat mitu oksa aiast üle niisama rippumas. Ega esiti võttis sõnatuks see selgitus, et ongi õige nö ripakil oksad eemaldada. See polnud üldse oluline, et võõras vara, mida rikutakse. Ma pole kindel, kas nad mu jutu mõttest üldse aru said, aga kuuseoksad jäeti rahule. Kaks juba murtud oksa taheti jätta maha, aga palusin need siiski kaasa võtta. Kahju oli ju juba tehtud,“ selgitab naine.

Elina sõnul on ka temal juba lapsepõlvest meeles, et jõuludeks viidi haudadele kuuseoksi või pisem kuusk, mis luma sisse torgati. „Aga kunagi ei ole ma näinud, et keegi neid oksi teise inimese aiast küsimata murraks. Või üldse tuleks mõttele, et võtan sealt, kust vähegi silma hakkab. Mingi põlvkondade erinevus või kadunud arusaam sellest, mis on sobilik, mis mitte. Kurvaks tegi küll. Ei usu, et ka nende nelja lähedased seda heaks oleks kiitnud. Ehk edaspidi nii julmalt puule liiga ei tehta ja teiste vara ei rüüstata,“ loodab Elina.