Foto: Pexels
Ilu ja mood
25. detsember 2020, 16:00

NIPID JA NÕU: kuidas osta ja hooldada sulejopet?

Krõbedamate kraadidega on kõige tõhusam pugeda sooja sulejopesse või -mantlisse. Fjällräveni ametlik edasimüüja Eestis, Matkaspordi esindaja Eda Kallast räägib, millele sulejope soetamisel ja hooldamisel tähelepanu pöörata.

«Sulejope soetamisel on kõige olulisem pöörata tähelepanu udusulgede kogusele. Mida rohkem neid on, seda soojem on jope. Kvaliteetne üleriie sisaldab vähemalt 70 protsendi ulatuses udusulgi ja 30 protsenti tavalisi sulgi,» selgitab Eda. «Tõsisemad matkasellid, kes armastavad Eesti metsades ja rabades külmal ajal ringi liikuda, võiksid eelistada isegi 80−90 protsendi ulatuses udusulgedega täidetud üleriiet.»
Selleks, et jope ühtlaselt soojust hoiaks, tepitakse selle vooder ruutudeks, iga ruudu sisse peidetakse suled ning polsterdatakse seejärel kinni, et suled püsiksid paigal ega läheks jope sees liikuma. «Kvaliteetne sulevoodriga jope on kaalult kerge, ei võta isegi kokkuvoldituna kuigi palju ruumi, sestap on seda mugav suveks ära pakkida või kodust lahkudes kaasa haarata.»
Ainsa miinusena toob Eda välja, et paraku ei kannata sulejope kuigi hästi vihma. «Tugeva vihmasaju korral ja materjali märgudes kaob võime hoida voodris kehasoojusel ülesköetud õhku. Vihmase ilma korral võiks selga panna hoopis sünteetilise voodriga üleriide või kanda sulejope peal veekindlat jopet või keepi.»


Et sulejope rõõmustaks sind pikalt, pese seda õigesti

  • Enne pesemist uuri jope küljes olevaid silte ja tee kindlaks, kas seda võib kodus pesumasinas pesta või tasub riideese keemilisse puhastusse viia. Pööra tähelepanu ka sellele, kui sooja veega jopet pesta ja kas see üldse trummelkuivatust kannatab.
  • Pesemiseks kasuta tehnilistele riietele mõeldud spetsiaalset pesuvahendit, mida müüakse spordi- ja matkapoodides. Tavalise pesupulbri asemel vali siidile, villale või linasele riidele sobiv õrna toimega pesugeel ja loputusvahend, mis aitaks hoida sulgede kohevust ja isolatsioonivõimet.
  • Pese sulejopet alati muust pesust eraldi ja kuni 30 kraadi juures. Nutikas on panna jopega koos pesumasinasse üks või kaks tennisepalli, mis klopivad riidekiud ja suled kohevaks. Nipp töötab eriti hästi pesukuivati puudumisel.
  • Kodustes tingimustes on sulejopet kõige parem kuivatada trummelkuivatis, mis on varustatud spetsiaalse programmiga. Kui kuivatit kodus ei ole, lase sel soojas toas pesuresti peal kuivada, aeg-ajalt sulgi õhuliseks kloppides. Sulejope kuivab muu pesuga võrreldes oluliselt kauem, selleks võib kuluda lausa mitu päeva.


Vali endale pikk ja soe sulemantel


Sulemantel Kaubamajas 295.99


Sulemantel veebipoes Cellbes.ee 199.95


Sulemantel H&Mis 129.00


Sulemantel veebipoes Matkasport.ee 239.00

Leia lemmik praktiliste sulejopede seast


Sulejope H&Mis 129.00


Sulejope veebipoes Aboutyou.ee 209.00


Sulejope veebipoes Cellbes.ee 189.95


Sulejope veebipoes Aboutyou.ee 249.00