Klient enne ja vahetult peale COG-niitide kaelanaha alla paigaldamist.Foto: erakogu
Ilu ja mood
16. detsember 2020, 08:47

Kael – see meie halastamatu ID-kaart ja kuidas kalkunikaela vältida

Mul on alati rõõm näha naist, kelle nägu on hoolitsetud ja ta näeb oma vanusest noorem välja – kui vaid kael õiget iga ei reedaks ega jätaks tegelikust vanemat muljet! Just kaela ei raatsita tihti investeerida ja see jääb vaeslapse rolli. Tagajärg on omavahel tasakaalust väljas nägu ja kael.  

Kaelanahalihas ehk platüsma asub kaela eesmises küljeosas. See on väga õhuke, ent lai lihaskiht, mis asetseb näo alumise osa ja rindkere vahel. Lihase ülesanne on kaitsta kaela nahaalust kudet. 

Kaelanahalihase jõuline pingutamine annab näole raevuka või ehmatunud ilme, kerge surve  aga langetab suunurgad ja väljendab põlgust. Need ilmed võivad jätta inimesest kurja mulje, kuigi ta seda ei ole. 

Iga naine peab teadma, mis juhtub, kui kaelanahalihas on hoolitsuseta jäänud! Just nii tekivad rippuvad põsed ja topeltlõug, mis rikuvad näo kuju ja katavad kaelanaha peenikeste kortsudega. Nõnda muutub kael naise ID-kaardiks, reetes ta ea varem, kui seda teevad kortsud silmade ümber, lõtvunud käenahk või nõtkuse kaotanud talje.

Kaelanahalihase heaks saab nii mõndagi ära teha. Üle maailma kogub populaarsust näojooga. See rahustab, lõdvestab ja tugevdab näolihaseid, parandab verevarustust ja lümfiringet ning vähendab pingeid, turseid, topeltlõuga. Parimad tulemused annab 20 minutit näojoogat kuuel päeval nädalas. Harjutusi tehakse kümme minutit ülemisele ja kümme minutit alumisele näopiirkonnale. Õppematerjale ja videoid selle kohta leiab internetist.

Botoksiga kalkunikaelast lahti 

Kes on lõtvunud lihase ja nahatoonuse taastamisega hiljaks jäänud, leiab abi, kui pöördub esteetilise meditsiini spetsialisti poole. Kui operatsiooni ei soovi, on olemas ka mitteinvasiivseid meetodeid. Suuremate muutustega on sageli siiski näidustatud kirurgiline sekkumine, näiteks rasvaimu koos kaelaplastikaga. Kõige paremad tulemused saab enamasti eri meetodeid kombineerides.

Kõige efektiivsem platüsma ja suunurki alla tõmbava lihase depressor anguli oris (DAO) lõõgastamise meetod on botuliintoksiini süstid. Protseduuri nimetus on nõtke lõuajoonega Egiptuse kuninganna järgi Nefertiti lift (lift – tõstmine, inglise keeles). Samuti saab botuliintoksiini abil vähendada horisontaalseid kortse kaelal, vitamiini- või hüaluroonhappesüstidega kombineerituna parandada ka väikseid kortsukesi ja muid pindmisi vananemise märke. Protseduuri nimetatakse mesobotoksiks. Süstides botuliintoksiini kaelalihasväätidesse, kaob kalkunikael kiiresti ja saab oluliselt esteetilisema ja nooruslikuma välimuse. 

Süstide toime hakkab avalduma umbes kümne päevaga ja see kestab kolm kuni kuus kuud. Aja jooksul protseduuri abil saavutatud närviimpulss taastub, seejärel võib botuliinravi korrata. Ühe protseduuri hind minu kliinikus on 200–250 eurot. 

Kui platüsma on botuliintoksiini abil lõõgastatud, aga nahalõtvus on alles, saab seda pinguldada PDO COG- ja mesoniitide abil. Need paigaldatakse naha alla, kus need lõpuks ära sulavad. Niitidele on kinnitatud koonused, mis jäävad nagu ankrud pehmete kudede külge kinni ja loovad naha tõstmiseks vajaliku pinge. Kuna peale pinguldamise stimuleerivad niidid loomulikke protsesse – kollageeni ja lihasele tuge pakkuva sidekoe teket –, kestab nende mõju kaua.

Peamine eelis invasiivsete meetodite ees on haavade ja armide puudumine, sest iga niit paigaldatakse naha alla kanüüliga eelnevalt nõelaga tehtud augu kaudu. Niitide paksus, hulk ja asetus sõltuvad konkreetse kliendi vajadustest. Protseduur viiakse läbi kohaliku tuimastusega ja sellele kulub sõltuvalt niitide hulgast 20–40 minutit. 

Mõju on näha kohe pärast esimest protseduuri, kuid lõplikke tulemusi on oodata 6–9 kuu möödudes. Protseduuri hind minu kliinikus on 250–300 eurot.

Kui probleemiks on lõualott

Tihti on probleemiks aga hoopis lõualott ehk liigne lõuaalune rasv. Raviks on erinevaid mittekirurgilisi mooduseid. Lõuaalust rasva saab vähendada ja lõuajoont esile tuua lipolüüsi abil. Lipolüütilist ainet rasvkoesse süstides hävitatakse valikuliselt rasvarakke, kasutusel on peamiselt kaks preparaati: deoksükoolhape ja fosfatidüülkoliin. Rasvarakud hävivad ja väljuvad kehast ainevahetuse käigus. Toimet on märgata umbes kaheksa nädalat pärast turse taandumist. Lõplikuks rasva kadumiseks on enamasti vajalikud kaks-kolm protseduuri kuue- kuni kaheksanädalaste vahedega. Ühe protseduuri hind minu kliinikus on 100–200 eurot. 

Kuna peale rasva lahustamist jääb enamasti probleemiks ka naha lõtvus, siis on kirurgilise rasvaimu ja lipolüütiliste süstide kõige efektiivsem alternatiiv kaela laserlipolüüs koos naha pinguldamisega. Laseri abil lõhutud rasvarakkudest moodustub emulsioon, mis väljub organismist loomulikul teel vere- ja lümfisoonte ning maksa kaudu. Teises etapis pinguldatakse laseri abil kogu kaela nahka, et elavdada kollageeni ja elastiini sünteesi. Lõtvus ja kortsud vähenevad märgatavalt.

Teinekord, kui tullakse sooviga eemaldada lõualotti, pole aga põhjus liigne rasv, vaid liiga väike alalõug. See on kaasasündinud, kuid sageli ei osata sellele tähelepanu pöörata, sest profiilis ennast tihti ju ei näe ja ka hambaarst pole hambumusprobleemi maininud. Siis tuleb kliendile üllatusena, et hoopis puudulik alalõug tuleb esile tuua. Seda saab teha kirurgiliselt, paigaldades naha alla lõuaimplantaadi või tehes alalõualuu operatsiooni. 

Operatsiooni asemel võib alalõua esile tuua ka täitesüstide abil. Esialgne tulemus on kohe nähtav, lõplikku näeb kahe nädala möödumisel. Lõuapiirkonna täitesüstide mõju säilib üks kuni kaks aastat. Hind on alates 200 eurost. 

Kaelanaha kvaliteedi parandamiseks on võimalik teha ka erinevaid mesoteraapilisi süste. Üks mu lemmikuid on regeneratiivse meditsiini valdkonda kuuluv iPRF ehk autoloogne mesoteraapia. Patsiendi enda verest võetakse tsentrifuugi abil välja fibriin, mille valgud aktiveerivad loomulikku kollageeni ja elastiini tootmist. Fibriini süstides muutub nahk oluliselt pringimaks. Seda võib kombineerida mikronõelravi ehk Dermapeni, keemilise koorimise või laserraviga. Hind 200 eurot.

Peale selle võib naha kvaliteeti parandada muude mesoteraapia, biorevitalisatsiooni, mesoniitide ja laserprotseduuride, aga muidugi ka kreemide või seerumite abil. Unustada ei tohi naha niisutamist ja kaitsmist päikese eest, nagu üldse tervise eest hoolitsemist. Nii teevad nahale ja kogu kehale head piisavas koguses vee joomine ning vitamiinide-mineraaliderohke toit.

Kõik protseduurid ei sobi ühtmoodi igaühele. Esteetilise ravi edukus sõltub soost, vanusest, naha seisukorrast ja lõtvumise astmest, geneetikast, anatoomiast ja muudest faktoritest. Nagu ka sellest, millistele probleemidele soovib klient lahendust leida ja millise tulemuseni jõuda. 

Mis protseduurid kellelegi kõige paremini sobivad ja millest alustada, selgub konsultatsiooni käigus. Harmoonilise tulemuse saavutamiseks on vaja analüüsida kogu nägu ja kaela tervikuna nii otse kui ka profiilis, nii staatiliselt kui ka dünaamilises liikumises. Muudatuste õnnestumiseks on oluline, et arsti ja kliendi vahel oleks täielik üksteisemõistmine.