Tõeliselt põnev lugu, mis neelab su igal juhul endasse ning pakub mõtteainet veel hiljemgi.Foto: Kirjastus Pegasus
Kultuur
27. november 2020, 13:00

LUGEMISSOOVITUS | Inglitegija: kui minevik kohtub tänapäevaga ja pakub mõtteainet veel tulevikuski

Menukas Rootsi krimikirjanik Camilla Läckberg tuli minu ellu umbes neli aastat tagasi, kui toonaselt kolleegilt ühe raamatu laenasin ning selle enam-vähem ühe hingetõmbega läbi lugesin. Kui on üks krimisari, mida sa kindlasti peaksid lugema, võiks see olla just Camilla Läckbergi sulest.

Raamatu „Inglitegija“ (Pegasus, 2020) peategelasteks on, nagu Läckbergi raamatute puhul ikka, Tanumshede politseijaoskonna politseinik Patrik Hedström ja tema eriti uudishimulik abikaasa, kirjanik Erica Falck. Lisaks annavad lugudele jumet värvikad kujud politseijaoskonnast ning Patriku ja Erika pereliikmed, rääkimata nende kolmest väikesest lapsest, kellest viimased on kaksikud. 

Imetlusväärne on, kuidas kirjanik suudab korraga läbi põimida nii mitmeid tegevusi ja tahke. Ta seob osavalt minevikusündmusi tänapäevaga, tegelaste igapäevaelu omavahel ning veel omakorda nende elusidki Patriku lahendada oleva müsteeriumiga. Raamatut on äärmiselt huvitav lugeda, samal ajal ei saa lõpuni aru, mis tegelikult toimub ning lahendus selgub tõesti alles viimastel lehekülgedel. 

Seekordses osas naaseb Ebba koos oma mehe Mårteniga Valö saarele laste suvelaagrisse, kus tema isa kunagi karmi käega internaatkooli pidas. Nad on hiljuti kaotanud oma väikese poja ning püüdes leinast üle saada ja eluga edasi minna, otsustanud maja korda teha ja avada seal külalistemaja. Vaevalt on nad jõudnud remonditöödega alustada, kui maja pannakse põlema. Ja kui nad mõned päevad hiljem söögisaali põrandat hakkavad üles võtma, leiavad nad põrandalaudade alt kuivanud verd. Veel mõned päevad hiljem kõlavad Ebba suunas püstolilasud, kuid kurjategijast pole ühelgi juhul mingitki märki.

1974. aasta lihavõttepühade ajal kadus aga sealtsamast Valö saarelt jäljetult üks perekond. Söögisaalis oli kaetud laud uhkeks õhtusöögiks, kuid kõik peale pererahva aastase tütre Ebba olid jäljetult kadunud. Mõistatusele pole siiani lahendust leitud ning Patrikule tundub kohe, et toimuvad sündmused on omavahel seotud. Niisiis asub tema meeskond juhtunut uurima, püüdes samal ajal selgust saada, mis juhtus 1974. aastal. Loomulikult sekkub ka Erica, kellel on plaanis sündmustest raamat kirjutada. 

Kes on Ebba tegelikult? Kuhu kadus tema perekond? Kas internaatkooli lapsed olid asjasse segatud? Milliseid niite hakkab tõmbama Erica? Kes püüdis Ebbat saarele tagasi jõudes tappa? Ja nii edasi, ja nii edasi. Tõeliselt põnev lugu, mis neelab su igal juhul endasse ning pakub mõtteainet veel hiljemgi.

Sarja eelnevad osad on eesti keeles ilmunud järgnevalt:

„Jääprintsess“ (2011)
„Jutlustaja“ (2012)
„Kiviraidur“ (2014)
„Murelind“ (2016)
„Sohilaps“ (2017)
„Merineitsi“ (2018)
„Majakavaht“ (2019)