Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
24. november 2020, 13:13

NAISTELEHE PSÜHHOLOOGIATEEMALINE PODCAST IGAL TEISIPÄEVAL

„MÕTTEKOHT“ | Ühe kaassõltuvuse lugu: „Elu alkohooliku kõrval ei ole sinu enda elu!“

 „Igaühel on ainult üks elu!“ rõhutab kogemusnõustaja Kaja Kutser, kes on oma elus kogenud kaassõltuvust elades alkohoolikuga koos nii lapsena kui abikaasana. Hirm, häbi, süütunne, lootusetus ja masendus olid vaid mõned teda aastaid saatnud tunded, millest naine nüüdseks on vabanenud, sest otsustas hakata elama iseenda elu.

Sellest, et alkoholi liigtarvitamine inimesele mingilgi moel head ei tee, on kuulnud ilmselt kõik. Vähem on kuuldud sellest, et alkohoolikuga koos elav inimene on kaassõltlane, kes toetab sõltlast tema enesehävituslikus tegevuses, pakkudes talle tuge nii teadlikult kui alateadlikult. Kõige kurvem kogu asja juures on see, et oma tegevusega hävitab kaassõltlane enim rohkem iseennast. „Sa ei ela enam oma elu, sa elad alkohooliku elu,“ võtab Kaja selle teema kokku.

Tänases Naistelehe podcastis Mõttekoht räägimegi alkoholismist ja kaassõltuvusest – kuidas need kaks teemat on omavahel seotud, kuidas ja kust otsida abi ning mis on esimene samm, mida võiks teha, kui on tekkinud soov end aidata. See ei ole teps mitte lihtne, eriti see esimene samm. Aga selle juures tasub meeles pidada, et oma elu eest vastutab igaüks ise.

Vestlust juhib Naistelehe toimetaja Silja Paavle.

Kogemusnõustaja Kaja Kutser Foto: Erakogu