Ehted K-rauta, Shishi, Decora, Kaubamaja
Sisustus
10. detsember 2020, 10:23

Selle aasta jõulutrendid: kodusest käsitööhõngust eksootilise paradiisini

Jõulumaagia loomine pole kunagi pealetükkivalt ühesuunaline. Moejoontest leiab endale midagi meelepärast nii minimalismi kui ka muinasjutulise romantika või luksuse ihaleja.

Maalähedane minimalism
Keeruline aasta on jätnud oma jälje ning tohutut edevust, värvide pillerkaari ja ülekullatud luksust tänavustel jõuludel ei kohta. Minimalism on üks populaarsemaid jõulutrende ja edastab sõnumit: vähem on parem.

See ei tähenda sugugi, et kodu polegi vaja ­jõulu­ootusesse seada, küll aga suunab minimalism särale ja sädelusele vastukaaluks rahulike ja lihtsate valikute juurde. 

Ehted K-rauta, Shishi, Decora, Kaubamaja

Minimalistliku jõulustiiliga käivad käsikäes maalähedased toonid, kindlasti valged, piimjad ja kreemikad värvid, aga ka rahulikud rohelised. Erksust võib lisada detailidega, näiteks küünalde või jõuluehetega, aga ka kirkad värvid on inspireeritud loodusest – ­sidrunkollane, mündiroheline, kõrvitsaoranž, tumesinine ja mereline sinakasroheline. Kuusekuulid võiksid olla läbipaistvast klaasist või kvaliteetse klaasiimitatsiooniga, ehteid ei pea olema palju, küll aga võiksid need ­­olla mõjusad. Kodu sisustamisel võib kasutada ka klaasvaase, millesse saab uputada valgeid leedtulesid ja tagasihoidlikke jõuluehteid.

Ehted: H & M Home, Shishi, K-rauta, Kaubamaja

Kodukootud jõulunostalgia
Sellel aastal on moes tagasipöördumine oma juurte juurde ning sellega koos ka isetegemine ja loominguline taaskasutus. Kodukootud jõulutoonidki on inspireeritud maalähedusest, valge kõrval võib julgelt kasutada rahulikke rohelisi värve, liivakarva ja punakaspruune toone, aga mööda ei pane ka virsikutooni, lilla ja pastelse helesinisega. 
Materjalidest sobituvad selle stiiliga metall ja puit, aga palju kasutatakse ka keraamikat, moes on suured keraamilised käsitöökruusid ja -vaasid. Loomulikult on hinnatud isetehtud käsitöö, aga kui peres pole enam laudlinade heegeldajaid ja padjapüüride tikkijaid, saab valmistada lastega ise ehteid näiteks kuivatatud puuviljadest, marjadest ja pähklitest, sättides neid kettidesse või pärgadesse. Ise saab kaunistusi teha ka paberist ja puidust. Kuusele võib riputada vanaaegseid klaasist jõuluehteid, piparkooke ja tagasihoidlikke heledates toonides valguskette. Mõnusat jõulu­ootust saab jätkata akende taga terrassil või õues, näiteks leedküünlalaternate ja lihtsate valguskettidega. 

Alpi mägimaja
Suusakuurordid õdusate palkmajadega jäävad sellel jõuluhooajal küll enamiku inimeste jaoks unistuseks, aga seda enam võib lähtuda populaarsest jõulutrendist, mis kopeerib romantiliste mägimajade sisustust ja atmosfääri. 
Sellele stiilile on omased maalähedased värvitoonid, karusnahka imiteerivad pehmed vaibad, soojad pleedid ning eriilmelised dekoratiivpadjad. Kuuse võib ehtida kunstlume, kelkude ja uiskudega või ka jääkarude ja lumememmedega. Mõnusa palkmaja õhustikuga sobituvad ka isetehtud pärjad, tuppa toodud käbid, samblik ja kuuse­oksad ning kohe kindlasti eriilmelised massiivsed küünlad. Terrassile võib paigutada päris suusad ja uisud ning öö läbi põlevad tähekeste või kuulidega valgusketid. Populaarsed on ka valgustusega õuefiguurid, näiteks põdrad ja kitsed, aga ka jääkarud ja pingviinid. 

Ehted: Ikea, Shishi, K-rauta, Kaubamaja

Glamuurne luksus
Isegi siis, kui suurem osa maailmast teeb rahulikke ja minimalistlikke valikuid, leiab jõulutrendide seast ka luksust ja glamuuri. Samas pole selle aasta glamuur ülevoolavalt kullakarva, vaid pigem uhkeldavalt valge, näiteks võib kuusele riputada valge kunstkarusnaha täiendusega suuri klaaskuule ning kasutada jõulukompositsioonides valgeid sulgi. Kuna interjööris üldiselt on moes siid ja samet, võiks seda kasutada ka kodu jõuludeks ettevalmistamisel. Pehmed sametpadjad ja pleedid ning siidist laudlina ja kardinad loovad samaaegselt nii luksuslikku kui ka mugavalt kodust hõngu. 

Eksootiline paradiisimets
Eestlase jaoks ei seostu jõulud tavaliselt eksootika või paradiisliku metsaga, aga just selline lähenemine jõuludele on hetkel paljudes maailma paikades populaarne. Julged katsetajad või romantiliselt lapsemeelsed inimesed võivad kuusele riputada liblikaid, flamingosid, papagoisid, lilli ja haldjaid. Seda stiili rõhutavad roosad toonid, muinasjutulised alltoonid ning austus eksootilise ning meile tundmatu vastu.