Foto: Martin Ahven
Suhted
1. november 2020, 12:07

Facebook võib lahkumineku veelgi valusamaks teha

Sotsiaalmeedia algoritmid võivad purunenud armusuhtest ülesaamise raskemaks ja valusamaks teha, selgus Colorado Boulderi ülikooli doktorandi uurimistööst.

Enne sotsiaalmeediat polnud kuigi keeruline lahkumineku järel oma endist kallimat ignoreerida ning mälestusi maha matta, kirjutab veebiväljaanne The Conversation. Kuid sotsiaalmeediaajastu on selle hoopis keerulisemaks teinud: nende platvormide eesmärk ongi hoida sind oma tutvusringkonnaga suhtluses ning minevikku meenutada. Anthony Pinter ja tema tiimi uurimusest selgus, et  Facebook on inimestele nende ekskallimat alatasa ebameeldivalt meelde tuletanud. Küsitletud tõid mitmesuguseid näiteid: küll on suhtlusplatvorm andnud märku, kui eksmees on uue sõbra leidnud, küll pakkunud meenutamiseks aastatetagust fotot kaunitest ühistest hetkedest.

 Eksi on võimalik ka sõprade seast välja visata või ajutiselt blokeerida, kuid sotsiaalmeedia võib teda sulle aeg-ajalt ikkagi meelde tuletada. „Võid küll Facebookile öelda, et sa ei taha oma eksi enam näha, aga algoritm ei mõista, et see võib tähendada ka mingeid ebamäärasemaid meeldetuletusi eksist, näiteks tema parima sõbra fotot või kommentaari, mis ta on teie ühise sõbra seinal teinud. Kontekst on tähtis, aga algoritmid ei suuda seda tihti mõista,“ seletab Pinter.