Laps ja telefon.Foto: Laura Oks
Lugejakiri
23. oktoober 2020, 11:50

Lugejakiri | Kas vanem võib lapsele sõpru valida?

Ema on mures, et tema algklassis käiva tütre sõbranna ei mõju lapse käitumisele hästi.

„Ta on nagu maniakk! Helistab mu lapsele hommikul enne kooli ja ei jäta järgi. No minimaalselt kümme kõnet, millele mu laps ei vasta, sest seab end kooliks valmis,“ kirjutab 33aastane Eva.

Ema sõnul on suhtlemine uue sõbrannaga muutnud ka tema tütre närvilisemaks.

„Telefonis rääkides on kuulda, kuidas teine tüdruk karjub vahepeal niisama. Minu tüdruk ei taha enam kodus asju rääkida ega meiega viisakalt suhelda. Virisemine ja rahulolematus on liialt sagedaseks muutunud. Kõik need muudatused on toimnud pärast selle sõbranna tekkimist. Ma olen üritanud seda suhtlust takistada, aga ma ei suuda ju pidevalt kõrval ka seista,“ tunnistab ema nõutust.

Eva sõnul on ta üritanud ka teise tüdruku emaga suhelda, aga ka tema ei näi probleemi tunnistavat.

„Tema ei näe probleemi, et ta tütar minu omale hommikul ja õhtul helistab. Vaheajal on vaikus olnud, aga eelmine nädal – igal õhtul kell 21 hakkas lapse telefon undama. Minu tütar juba voodis ja magab, aga telefon lakkamatult heliseb. Kui mina või mees vastame, siis on vaikus. Vaikselt tundub juba meie terroriseerimisena. Ma ei tahaks kõiges oma lapse elus otsuseid teha, aga sellele nö sõbrannale ma enda tütre elus kohta ei näe.“

Kuidas käituksid lapsevanema sellises olukorras sina?