Foto: Pixabay
Suhted
22. oktoober 2020, 19:28

Lahutatud vanemate lastel on täiskasvanuna vähem „armastusehormooni“

Lapseeas vanemate lahutuse üle elanutel mõõdeti täiskasvanuna väiksem nn armastusehormooni oksütotsiini sisaldus kui neil, kelle vanemad jäid kokku, selgub Baylori ülikoolis tehtud ja ajakirjas Journal of Comparative Psychology avaldatud uurimusest. Nimetatud hormooni vähesus võib uurijate sõnul raskendada partnerlussuhete sõlmimist.

Oksütotsiin tekib organismis lähedustunde mõjul, näiteks last imetades või armsat inimest lihtsalt kallistades. See hormoon on seotud hoolitsemise, pühendumise ja turvatundega, vahendab Science Daily.

Kuna abielulahutuste arv ühiskonnas kasvab, on tekkinud mure, kuidas see lastele pikas perspektiivis ehk täiskasvanueas mõjub. Uurimuses süvenetakse oksütotsiini, lapseea varaste kogemuste ja hilisema tundeelu vahelistesse seostesse.

Need uuringus osalenud, kes elasid lapsepõlves üle vanemate lahutuse, tundsid end täiskasvanuna vähem enesekindlana, tajusid rohkem ebamugavust läheduse suhtes ja olid suhetes ebakindlamad. Ka pidasid nad end teiste eest hoolitsedes vähem tundlikuks ja lähedust hindavaks kui need, kelle vanemad abielu ei lahutanud.