Kultuur
21. oktoober 2020, 06:00

KULTUURIUUDISED | Avasta, kuidas sündisid Muumitrolli lood!

KinnoVabadusiha alati hingesMängufilm «Tove Janssoni rääkimata lugu» viib sõjalõpu Helsingisse, kui kunstnik Tove Jansson (Alma Pöysti) sobiva stuudio leiab. Saame teada, kuidas sündisid Muumitrolli lood – kuigi karm skulptorist isa seda kunstiks ei pidanud, julges tütar siiski südame kutset järgida. Nagu ka armastuses – nii suhtes abielumehest poliitikuga kui ka kires teatridirektor Vivica Bandleri vastu. Kaasahaarav film paelub ajastutruu kunstnikutööga, kostüümikunstnikuks eestlane Eugen Tamberg. Kui vaatad filmi Tallinnas Artise kinos, silmitse fuajees lisaks väikest fotonäitust kuulsa naise elust.

Teatrisse
Kahtluste paine

Foto: Kalev Lilleorg


Florian Zelleri näitemängus «Ilma sinuta» leiab kirjaniku abikaasa pärast mehe surma tema ateljeest pooleli jäänud näidendi. Seda lugedes tärkavad naises (Ülle Lichtfeldt) kahtlused – äkki oli mehel (Eduard Salmistu) salaarmastus? Rakvere teatri laval on mustvalge lavakujundus ja nagu vana filmilinti kerib naine tagasi ka nende ühiseid hetki. Varasemates suhetes haiget saanud naisele tundub äkki kõik kahtlane. Kas mehel oli siis suhe näitlejannaga (Jaune Kimmel) või elab see kõik ta kujutlustes? Laval näeb sõbra rollis ka näidendi lavastanud Peeter Raudseppa.


Loe
Õudus ja lust käsikäes


Omal ajal följetonidega nii tsaari kui ka bolševikke naerutanud seltskonnadaam Nadežda Teffi on teoses «Šampanja teetassidest. Minu viimased päevad Venemaal» kirja pannud kommunistide riigipöördest ja sellega kaasnevast vägivallast põhjustatud põgenemisteekonna. See kulgeb läbi verd tilkuva Venemaa Musta mereni, sealt suundub naine Pariisi. Teoses on traagikat, lusti ja muhelust, ehedust ja detaile. Ühest küljest kui reisiraamat, ent teisalt maailma mõjutanud impeeriumi lagunemise kirjeldus läbi targa naise pilgu ja inimlike pisiasjade. See muudab kauge ajaloo oluliselt lähemaks.