Foto: Dainis Graveris / Pexels
Suhted
13. oktoober 2020, 13:18

13 VASTUST: mis juhtub sinu intiimpiirkonnaga pärast sünnitust

Kas oled kunagi mõelnud, mis juhtub sinu vagiinaga pärast lapse sündi? Reaalsus on see, et kõik ei ole maagilisel kombel samamoodi, nagu enne sünnitust. Mis siis tegelikult juhtub? Kas see võib veritseda? Kui kaua see valutab? Millal saab jälle seksida?

Neile ja paljudele teistele küsimustele annavad vastused günekoloogid, kes teavad täpselt, mis seal all sinuga toimub.

Glamour.com on kirja pannud 13 asja, mis sinu vagiinaga pärast sünnitust juhtuda võib:

1. Sul võib tekkida sünnitusjärgne verejooks

Pärast beebi sündi on kuue nädala jooksul oodata verejooksu. Kümne päeva jooksul pärast sünnitust on oodata tugevat verejooksu ja erepunast verd. Esimese kolme päeva jooksul võib tulla ka tükke. See kõik on normaalne, sest sinu keha heidab emakast välja lisakudet ja verd. Kümne päeva möödudes see aeglustub.

2. Sul tekivad emaka kokkutõmbed (ja krambid)

Emakas kahaneb pärast sünnitust tagasi sama suureks (või väikeseks), kui see oli enne sünnitust. See võib tekitada krampe ning seda nimetatakse involutsiooniks. Paljude esmasünnitajate jaoks on see valu tühine, kuid pärast järgnevaid sünnitusi võib valu olla aga intensiivsem, sest emaka lihased on kahjustatud. Mõlemal juhul on see positiivne märk sellest, et sinu keha teeb seda, mida tegema peab.

3. Su vagiina võib rebeneda

Küsimus pole selles, kas sul on valus, vaid selles kui valus sul on. Vastavalt Ameerika sünnitusarstide ja günekoloogide kolledži andmetele põhjustab enam kui 53 protsenti sündidest tupeava ümber rebestuse. Sõltuvalt rebenemise raskusastmest võib see valutada 4-12 nädalat. Suuremate rebestuste korral tehakse õmblused, mõnel juhul isegi operatsioon. Ent isegi, kui pääsed nendeta, jääb sinna alla korralik verevalum.

4. Sul tekivad sisemised verevalumid

Kui laps on välja pressitud, tekivad tupes sisemised verevalumid. Sina neid ei näe, kuid tunned. Ent lohutuseks – need peaksid kahe nädala jooksul taanduma.

5. Sinu menstruatsioon võib muutuda

Kui menstruatsioon taas algab, võib see olla teistsugune kui enne rasedust. Tänu hormonaalsetele muutustele võib´see olla kergem või raskem. Muutus ei seisne ainult verejooksu intensiivsuses, vaid ka kestvuses, selgitab Illinoisi ülikooli günekoloogia direktor dr Jessica Shepherd.

6. Sul on (veidi) laiem tupp

Asjad võivad seal pärast sünnitust lõdvemad tunduda, kuid see taastub järk-järgult. Kui sa sünnitasid aga väga suure lapse, ei pruugi su alumine piirkond enam selline olla nagu varem.

7. Võib juhtuda, et pissid veidi püksi

Ka see on täiesti tavaline, et pärast sünnitust on naistel kusepidamatus. Eriti kui hüppate, jooksete, aevastate või naerate. „Kuni 30 protsenti naistest võib kogeda kusepidamatust kuni kuus kuud,” sõnab dr Sheperd. „Kui emakas raseduse ajal suureneb, mõjutab see põie toimimist.”

8. Seksimisega pead ootama umbes kuus nädalat

Arstid soovitavad pärast sünnitust naistel seksiga oodata. Nende sõnul kulub umbes kuus nädalat, enne kui taas voodisse hüpata võib. Pärast sünnitust on oluline endale ja tupele puhkust anda. Isegi, kui füüsiliselt oleksite vahekorraks valmis, võib juhtuda, et emotsionaalselt läheb veel aega, et taas intiimseid hetki nautida.

9. Su orgasmid võivad tunduda nõrgemad

Kui naased seksi juurde, võid avastada, et su orgasmid on nõrgemad. Sa ei kujuta seda ette. Su vaagnapõhi on nõrgenenud ja see mõjutab ka su orgasme. Aja jooksul muutub kõik aga taas endiseks.

10. Su vagiina muutub imetamise perioodil kuivemaks

Lapse eest hoolitsemine võib põhjustada östrogeeni puudust, mis omakorda põhjustab tupe kuivust. See ei ole aga mingil juhul püsiv probleem – kuivus püsib ainult seni, kuni imetad. Ent saad veepõhiste niisutajatega olukorda muuta.

11. Su häbememokad võivad olla erinevat värvi ja kujuga

Sinu häbe ja tupp enne ja pärast sünnitust võivad tunduta totaalselt erinevad. Rasedus põhjustab östrogeeni ja progesterooni tõusu, mis omakorda põhjustab verevoolu suurenemist. Suurenenud verevool võib põhjustada häbememokkade tumenemist ja isegi mõngast kuju muutust.

12. Sa võid kohe uuesti rasedaks jääda

Kuigi on tõsi, et imetamine vähendab rasestumisvõimalusi, on see siiski võimalik.

13. Sa vajad sünnitusjärgset hooldust

Pärast sünnitust tuleb kindlasti panna kinni aeg ämmaemandale või naistearstile. Selle visiidi eesmärk on uurida kõiki jätkuvaid probleeme või arutada rasestumisvastaseid vahendeid.