Foto: cottonbro / Pexels
Suhted
15. oktoober 2020, 15:25

ABIELU LÄBI? 10 peamist põhjust, miks igavene liit puruneb (1)

Kui paljud abielud lõppevad lahutusega? Möödunud aastal lahutati Eestis näiteks 2790 abielu. Ameerika psühholoogide assotsiatsiooni hinnangul lõppeb aga lausa 40-50 protsenti abieludest lahutusega. Aga miks? Mis on peamised põhjused, miks inimesed otsustavad sõlmitud liidu lõpetada?

Kuigi paljud toovad peamiseks põhjuseks petmise, on põhjuseid enam. YourTango küsitles enam kui 100 eksperti, et näha, mis on nende sõnul peamised põhjused. Ja uskuge või mitte, aga esikohana tulid välja kommunikatsiooniprobleemid!

Kuid on ka muid põhjuseid. Siin on mõned peamised, mis ekspertide sõnul on põhjustanud murettekitavalt kõrge lahutusteprotsendi.

1. Sa hüppasid abiellu kõigil valedel põhjustel

Mis saab siis, kui abiellud, sest sulle tundub, et sa pead? Paljud naised lükkavad lahutust edasi, sest kõik inimesed nende ümber ootavad, et nad oleksid õnnelikult elupäevadeni lõpuni abielus. Aga kui sa ütlesid kord „jah”, võid sa öelda ka „ei”.

2. Oled kaotanud oma identiteedi

Suhe, kus teisest sõltud, ei ole tervislik. Kui sul pole oma huvisid ega võimalust ennast väljaspool suhet väljendada, kaotad oma identiteedi.

Kui sa ei oska ilma kaaslaseta enam midagi ette võtta või sa ei tea milline muusika, filmid või toit sulle enne suhet meeldis, oled ilmselt sügavale langenud ja uppumas. Sa oled ennast kaotanud.

3. Olete vanemlikke kohustusi täites lahku kasvanud

Nii nagu paljud paarid „unustavad” abielludes oma vallalised sõbrad ja tegevused, siis laste sündides unustavad paljud paarid, et nad on paar.

Kui lapsed kasvavad ja vajavad vähem tähelepanu ja aega, avastavad mehed ja naised, et on lahku kasvanud ja nad ei mäleta enam, miks nad üldse abiellusid, sest neil pole enam midagi ühist.

4. Teil ei ole ühist nägemust asjadest

Ta ajab sind hulluks, sest sina oled kokkuhoidja ja tema kulutaja. Sinu ideaalne nädalavahetus puhkusest on hubases metsamajas, tema tahab linnapeale minna ja pubis mängu vaadata. Ta arvan, et sinu ülesanne on süüa teha ja koristada, sina nii ei arva.

Need on asjad, mis tuleks enne selgeks rääkida. Tõenäoliselt ei muutunud ta selliseks abielu ajal, lihtsalt sinu ootused olid teised.

5. Olematu seksuaalelu

On tavaline, et abielu käigus ka paari seksuaalne lähedus muutub. Mehed vajavad seksuaalsust, et end romantiliselt tunda ja naised romantikat, et end seksuaalselt tunda. Kui mõlemad saavad seda mida tahavad, pakuvad nad ka teisele seda, mida too soovib. Kui üks pool aga tagasi tõmbab, saab alguse kaugenemine.

6. Täitmata ootused

Kui inimene ei ole õnnelik, kipub ta teist inimest muutma. Tavaliselt kaebuste esitamise, süüdistamise, kritiseerimise, näägutamise ja muude selliste võtetega. Kui üks või mõlemad abielus olevad inimesed üritavad üksteist sündida tegema asju, mida teine teha ei taha, lõppeb asi katastroofiga.

Kui olete suhtes õnnetu, on okei sellest rääkida teise poolega ja paluda mõnda asja muuta. Aga see pole tema kohustus, sa ise vastutad oma õnne eest!

7. Te tegelete raha asjadega erinevalt

Lahutust ei põhjusta tavaliselt mitte rahaliste vahendite puudumine, vaid finantsvaldkonna vähene ühilduvus. Vastandid võivad tõmbuda, kuid erinevate finantskäitumisharjumustega inimesed tekitavad sageli lahutuse.

Kui jätkusuutlik on suhe, kus üks keskendub tulevikule, samas kui teine usub tänases elamisse. Ühel pole probleemi järelmaksuga asjade ostmine või krediitkaardi kasutamine, teine usub kokkuhoidu ja kogumisse. Aja jooksul võib see tekitada nii suure konflikti, et ainus lahendus ongi lahutus.

8. Teie vahel ei ole füüsilist kiindumust

Isegi, kui voodielu on suurepärane, tuleb üksteist hoida ka muu füüsilise kontaktiga. Näiteks väikeste tere ja hüvastijätu suudlustega. Või lihtsalt eksprompt kallistuste ja lihtsalt käest kinni hoidmistega.

9. Teil on erinevad huvid

Abielu õnnestumiseks on hädavajalik, et teil oleks ühiseid huvisid. Muidugi on oluline ka kummagi paarilise oma aeg, kuid kui teil ei ole ühtegi ühist kirge ega hobi, kaugenete paratamatult üksteisest.

10. Te ei suuda oma probleeme kaklemiseta lahendada

Igal paaril on lahkarvamusi ja see on täiesti normaalne. Peamine on välja töötada põhireeglid, et mõlemad tunneksid ennast austatuna ja kuulduna. Kui te aga kaklete nii, et teise osapoole arvamus korda ei lähe, pole teil pikka pidu.