Foto: Rene Asmussen / Pexels
Uudised
12. oktoober 2020, 12:23

KÜSIMUSED JA VASTUSED! Mida tuleb sünnitama minnes teha ja kas isad lubatakse kaasa?

Hoolimata sellest, kas koroona möllab või ei, sünnivad lapsed ikka. Mis seisus on aga sünnitama minejad? Milliseid piiranguid on kehtestatud ja mis saab isadest? Vastab Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku juhataja dr Piret Veerus (kõik vastused on Pelgulinna sünnitusmaja kesksed, kõik sünnitusmajad kehtestavad ise oma reeglid).

Kas võib juhtuda, et ka seekord läheb olukord nii hulluks, et sünnitama tuleb minna ilma kaaslase ja tugiisikuta? Kui kaaslane siiski lubatakse sünnitusele, kas see eeldab mingeid eritoiminguid? Testimist?

Sünnitusmaja ei kehtesta piiranguid kergekäeliselt, vaid vastavalt olukorra tõsidusele ja selleks, et kaitsta patsiente ja haiglatöötajaid. Hetkel on keeruline prognoosida, milliseks kujuneb meie epidemioloogiline olukord paari nädala pärast – viiruse leviku piiramisel sõltub väga palju inimeste endi käitumisest ja vastutustundest. Murelikuks teeb see, et seireuuringud on näidanud viiruse varjatud levikut.

Loodame, et täiendavate piirangute kehtestamiseks ei teki vajadust, kuid olukord võib muutuda kiiresti. Hindame olukorda ja piirangute kehtestamise vajadust pidevalt.

Kõikidest sünnitusmaja töös toimuvatest muudatustest anname jooksvalt teada Pelgulinna sünnitusmaja veebilehel ja Facebooki-lehel.

Kui otsustakse ikkagi, et kaaslane lubatud ei ole, aga mees teeb testi, mis osutub negatiivseks, kas ta saab siiski sünnitusele toeks tulla? Kui ei, siis miks, kui test on tehtud?

Kui tekib vajadus uute piirangute järele, siis tuleb ka otsustada, kas ja millistel juhtudel on erandid lubatud. Võimalik, et see eeldab riigi tasandil kokkuleppeid.

Mida täna üldse sünnitama mineja tegema peab enne? Testi tegema? Kui kaua vastust ootama?

Kindlasti on väga vajalik, et sünnitama tulev naine oleks meie vastu aus – kui tal on olnud teadaolev kontakt COVID-19 haigega või esineb tal viirushaigusele iseloomulikke tunnuseid (kurguvalu, köha, nohu, palavik), siis tuleks sellest kindlasti teada anda.

Kõiki sünnitama tulijaid testime COVID-19 suhtes. Kasutusel on kahte tüüpi teste: kiirtestid ja nn tavatestid. Kiirtesti tegemiseks kulub umbes üks tund, kuid murekohaks on see, et kiirtestide kättesaadavus on Eestis väga piiratud, sest kogu maailmas on nende järele suur nõudlus. Seetõttu kasutame kiirteste optimaalselt ja ainult kindlatel näidustustel. Tavatesti vastuse saamiseks kulub umbes 4-6 tundi. Kuni COVID-19 testi vastuse saabumiseni peab sünnitaja kandma kirurgilist kaitsemaski.

Mis saab siis, kui lapseootel naine on võtnud omale tasulise ämmaemanda, kes oleks sünnituse ajal tema kõrval? Kas ka tema ei saa sünnitusele? Miks?

Pelgulinna sünnitusmajas on võimalik lisatasu eest valida sünnituse juurde endale meelepärane ämmaemand, kellega sõlmitakse vastav leping. Tasulise ämmaemanda teenust osutavad samad ämmaemandad, kes ka muidu Pelgulinna sünnitusmajas töötavad, seega ei ole antud juhul tegemist väljastpoolt sünnitusmaja tuleva inimesega.

Lisaks ämmaemandale ja muule sünnitusmaja personalile on praegu sünnitaja juurde lubatud ka üks terve täiskasvanud pereliige, kelleks on lapse isa või muu lähedane. Sünnitoetajad (doulad) ja teised tugiisikud kahjuks sünnitaja juurde praegu lubatud ei ole, et minimeerida nakkusriski.

Kas koroona ajal on endiselt kasutusel ka ühispalatid?

Kui patsiendid on eelnevalt COVID-19 suhtes testitud ja testi tulemus on negatiivne, siis võib samas palatis viibida ka mitu patsienti korraga.

See, millised palatid on kasutuses, sõltub juba konkreetsest sünnitusmajast. Pelgulinna sünnitusmajas on praegu kõik sünnitusjärgsed toad kas ema-lapse toad või peretoad. Varasemalt olid meil kasutuses ka mõned üldpalatid (kaks voodikohta palatis), kuid hetkel on neis ruumides toimumas renoveerimistööd ja ehitame ka need ümber peretubadeks.

Täna on aktuaalne, et haigla töötajad haigestuvad. Kas on tagatud, et koroonapositiivne töötaja ei vii nakkust sünnitusosakonda? Kas sünnitusosakond hõlmab mingit lisaturvalisust?

Kuna mitte keegi ei ole võimaliku haigestumise eest sajaprotsendiliselt kaitstud, oleme kasutusele võtnud täiendavad meetmed riskide vähendamiseks. Tööl olles kasutavad sünnitusmaja töötajad kõiki nõutud isikukaitsevahendeid ning haigusnähtudega tööle tulemine on rangelt keelatud. Lisaks testime oma töötajaid koroonaviiruse suhtes pidevalt ja järgime kõiki reegleid, mis puudutavad eneseisolatsiooni vajadust pärast välisriigist tulemist või COVID-19 haigega lähikontaktis olemist.

Millised on tavad seoses sünnitajatega? Kevadel hoiti kõiki 48 tundi sees, sõltumata sellest mitmes sünnitus oli. Kas seda rakendatakse ka seekord?

Praegu on lubatud ka sünnitajate varajane kojukirjutamine. Kui ema ja lapsega on kõik korras, saavad nad sünnitusmajast koju minna.

Kevadel eriolukorra ajal olid emad koos lastega haiglas vähemalt 48 tundi, et jõuaksime nende haiglasoleku aja jooksul korraga ära teha kõik vajalikud uuringud ning naisel ja lapsel ei oleks vaja hiljem tulla tagasi vastuvõtule vastsündinu sõeluuringuteks. Nii saime vähendada patsientide võimalikke lisakontakte.

Praegu kehtib sünnitusmajas jätkuvalt külastuskeeld, kuid avatud on perepalatid ja toimuvad peresünnitused. Sünnituse ajal ja sünnitusjärgselt naisele toeks olev pereliige peab haiglaruumides kandma kirurgilist kaitsemaski ning tal ei ole lubatud haiglast vahepeal lahkuda. Sünnitusmajas viibijatele on lubatud tuua pakke, kuid lilli palume mitte tuua.