Selle raamatu lugemiseks pole vaja olla Freddie Mercury fänn, sest huvitavaid tähelepanekuid leiab nii 1970ndate ja 1980ndate poliitikast kui muusikatööstusest.Foto: erakogu
Kultuur
9. oktoober 2020, 12:17

LUGEMISSOOVITUS | Freddie Mercury elu läbi muusika, pidude ja seksi

Raamatu pea viiesajal leheküljel avaneb kuulsa rokilegendi elu, kelle eraelust avalikkus ega isegi lähedased päris täpselt ei teadnud. Kiivalt hoitud saladused näevad ilmavalgust, kui ta vaid 45aastaselt AIDS'i sureb. Autorite Matt Richards’i ja Mark Langthorne’i raamatus „Keegi, keda armastada. Freddie Mercury elu surm ja pärand“ avaneb andeka, kuid väga üksildase artisti elulugu.

Autorid tõdevad, et Freddie Mercury elust pole võimalik kirjutada ilma tema AIDS’i ja HIV’i loota, sest muusik elas oma karjääri olulisematel aastatel just selle viirusega. Nii jooksevadki koos kaks paralleelset lugu – Mercury tee India koolipoisist üheks kuulsaimaks muusikuks ning HIV’i ja AIDS’i levik Aafrika džunglist maailma suurlinnadesse.

Biograafia lugemiseks pole vaja olla Freddie Marcury või bändi Queen andunud fänn. Ühtmoodi huvitav on lugeda bändi arengust maailma tipptegijaks, kui ka sel ajal ühiskonnas toimuvast. Tänu sellele mõistab paremini ka Mercury tehtud otsuseid varjata elu lõpuni oma seksuaalset orientatsiooni ja tol ajal kiirelt tapvasse viirusesse nakatumist.

Veidi aeglaselt kulgev raamatu algus tõmbab ühel hetkel õnneks tuurid üles, sest muidu oleks sellist mahukat teksti üsna raske lugeda. Läbi raamatu jääb häirima sündmuste ebamäärane ajajoon, mis ruttab kohati toimunust ette, et siis taas varasema juurde naasta. Igal juhul on autorid võtnud endale väga ambitsioonika ülesande kirjutada väga produktiivse artisti loomingust ja metsikust eluviisist, mis viis teda suurlinnade klubimaailma.

Raamatus „Keegi, keda armastada. Freddie Mercury elu, surm ja pärand“ (Sinisukk 2020) saame lugeda kirglikust artistist, kelle pärandiks pole mitte ainult tema muusika, vaid ka avalikkuse tähelepanu pööramine tol ajal veel tundmatule pandeemiliselt levinud viirusele.