Pulga Jaani Sangastõ polka lindistusFoto: Marely Kasemets
Kultuur
4. oktoober 2020, 17:52

Lisatud ka video!

GALERII | Vaata, kuidas lõõtsalegendi polka sai koroona kiuste uhke video

„Kõik märgid näitavad, et sellest võib saada ka tantsupeo tants,“ rõõmustab Põlvamaa ansambli Kõhukesed eestvedaja Kaido Kaha, et aastakümneid sõnadeta elanud „Sangaste polka“ sai tänu kevadisele koroonakriisile endale ka sõnad ning tantsuseade. Kõik tänu inimeste vabatahtlikule panustamisele!

Eesti hinnatud lõõtsalegendi Karl Kikka „Sangaste polka“ ei puudu üheltki peolt, kus lõõtsamehed mängimas. Kui seni oli see lihtsalt muusikapala, siis Võrumaa muusik ja kirjamees Pulga Jaan võttis kätte ja tegi sellele ka sõnad ning saatis Põlvamaa ansamblile „Kõhukesed“.

Alguses ei saanud bändi liikmed sõnadest sotti, sest neile tundus, et osad sõnad on rütmis, aga osad täiesti metsas. Üheskoos sõideti Pulga Jaanile külla, kuulati ja mängiti ta lugusid mitu tundi ning siis oli asi klaar: nii, nagu Karl Kikas põimis oma polka kokku mitmest loost, oli Pulga Jaan omakorda „Sangaste polka“ sisse põiminud teise pala „Lõõtspill naljatab“.

Pulga Jaani Sangastõ polka lindistus Foto: Marely Kasemets

Kui see nõks kätte saadi, tunti suurt rahulolu ning mängiti pala linti.

Ja siis tekkis mõtte luua verivärskele sõnadega laulule ka video. Kaido sõnul oli kevadine koroonakriis sellise asja loomiseks parim aeg, sest kõik olid kodusistumisest väsinud ning valmis heade mõtetega innukalt kaasa lööma.

Nii hakkas lumepall veerema ning järgmine mõte panna videos tantsima rahvatantsijad, sai lahendatud justkui sõrmenipsuga – Eesti tantsujuhtuide üleskutsele videos osaleda vastas kiirelt hulk tantsimise järgi igatsenud inimesi ning viimaks jõudis neid videosse 19 paari Põlva-, Tartu- ja Võrumaalt. „See on märkimisväärne, kui lühikese ajaga saime kokku lisaks tantsijaile ka muu võttemeeskonna. Ja seejuures väärib lisamist, et kõik lõid kaasa oma vabast tahtest,“ on Kaido asjade käiguga ülirahul.

„Pulga Jaani Sangaste polka“ tantsuseade tegi tantsujuht Tiina Ilves, kelle käe all saadi tants selgeks paari tunniga. „Kell 19 oli kogunemine ja kell 21 algas filmimine,“ meenutab Kaido.

Ainus, mis võtteõhtul alt vedas, oli ilm. Aga kokkuvõtteks oli tulemus paremgi – algselt Mammaste külaplatsile kavandatud filmimine koliti vihma tõttu Põlva külje alla Kiuma külas asuvasse kasvuhoonesse. „Sealsel perepojal olid paar nädalat varem samas pulmad ja tänu sellele oli veel kunstmuru maas – meie jaoks ideaalne lahendus,“ räägib Kaido.

Videole annab mõnusat ajaloolist hõngu veoauto GAZ 51 Savernas elava Tamber Varuli kollektsioonist. Lavaks saanud auto sõitis kasvuhoonesse omal jõul.

Milline on tänu pealehakkamisele ja heale tahtele sündinud video, saab vaadata siitsamast. Ettevõtmises osalenuil on põhjust uhkust tunda, sest nagu näitavad Kaido sõnul kõik märgid: suure tõenäosusega jõuab igati algupärane „Pulga Jaani Sangaste polka“ ka tantsupeole.

Kõike seda poleks aga sündinud, kui Põlvamaa mehed poleks kolme aasta eest tundnud keskeakriisi uksele koputamas ja loonud ansambli Kõhukesed. Bändis teevad kaasa lõõtsakuningas Toomas Ojasaar, pillimeister ja üks Viljandi Folgi loojatest Raivo Sildoja, Elektrilevi suurkliendihaldur ja õhtujuhina tegutsev Ivari Saare ning eraettevõtja ja hinnatud õhtujuht Kaido Kaha.

„Pulga Jaani Sangaste polka“ lindistas Peeter Änilane, video režii ja teostus on Janek Margalt.