„Mulle oli see autasu väga suureks üllatuseks ja olen väga tänulik!“ on Leelo Tungal (73) auhinna üle imestunud. „Aktiivne kirikus käija ma ei ole, aga eks Taevaisa vaatab ka minu peale sealt ülevalt.“Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
30. september 2020, 18:40

Leelo Tungal pälvis kirikliku teeneteristi: „See tuli mulle suure üllatusena!“

„Leelo Tungla loomingus on läbivalt esiplaanil helgus, soojus, inimlikkus ja ligimesearmastus, mis katab alati kinni kõik kurja ja vaenuliku. Ilma seda tahtlikult rõhutamata on Leelo Tungal süstinud kõigisse kristluse põhisõnumit headusest, armastusest ja andestamisest,“ ütleb peapiiskop Urmas Viilma Õhtulehele, miks otsustati luuletajat ja kirjanikku tunnustada EELK teeneteristi III järgu ordeniga.

Viilma lisab, et eriti oluline on Tungla sõnum olnud lastele suunatud loomingus. Vähetähtis pole ka see, et Tungal on loonud sõnad Piret Rips-Lauli muusikalisele palvusele „Loomisest lootuseni“. Heliteos tuli eile õhtul kammerkoor Credo ettekandes esitusele Tallinna metodisti kirikus.

„Mulle oli see autasu väga suureks üllatuseks ja olen väga tänulik!“ on Leelo Tungal (73) auhinna üle imestunud. „See on väga kena jutt, mida Viilma on minu kohta rääkinud, aga ma ei oskagi kohe mitte midagi öelda selle auhinna kohta, sest ma üldse ei tea, mida see endast kujutab. Aktiivne kirikus käija ma ei ole, aga eks Taevaisa vaatab ka minu peale sealt ülevalt.“

Sel aastal tunnustatakse teenekaid kiriku töötegijaid, toetajaid ja vabatahtlikke abilisi koroonaviiruse kiire leviku tõttu tavapärasest erinevalt. Tänujumalateenistuse asemel Tallinna piiskoplikus toomkirikus antakse autasud pidulikult üle kodukohale lähemal toimuvatel jumalateenistustel. Tungal ei teadnud veel, kus ja millal ta oma teenetemärgi kätte saab.

Eesti evangeelse luterliku kiriku teeneteriste on välja antud alates 2006. aastast. Neid antakse vaimulikule või ilmiktöötajale, kes on ustavalt ja eriti väljapaistvalt või pikaajaliselt teeninud Eesti evangeelset luterlikku kirikut (EELK) või osutanud märkimisväärseid teeneid mõnel EELK tegevusalal. Sealhulgas võivad teeneteristi pälvida ka inimesed, kes ei ole EELK teenistuses.

EELK teeneteristi III järgu ordeni pälvisid peale Leelo Tungla ka kultuuriministeeriumi nõunik Madis Järv, skulptor Mati Karmin, poliitik Mariann Kelam, Ida-Harju praostkonna praost ja Jõelähtme koguduse õpetaja Margus Kirja, Tallinna piiskopliku toomkoguduse nõukogu liige Enn Kunila, Nõmme Rahu koguduse organist-koorijuht Imbi Laas, ettevõtja ja ühiskonnategelane Indrek Laul, toomkooli taasavamise ja arengu toetaja Peep Mühls, ühiskonnategelane ja poliitik Lagle Parek, näitleja ja lavastaja Lembit Peterson, ajalehe Eesti Kirik teoloogiline konsultant, õpetaja Kaido Soom, Pärnu Immaanueli baptistikoguduse pastor Joosep Tammo ja Karula koguduse õpetaja Enno Tanilas.