Katarina Bivaldi romaan "Unistuste raamatupood" kirjastuselt Varrak.Foto: Silja Paavle
Kultuur
11. september 2020, 20:45

LUGEMISSOOVITUS | Kui armastus raamatute vastu tõukab elama

Raamatud on hea võimalus argimuredest eemalduda, kuid kirjasõna võib innustada ka turvalisest maailmast väljuma ning tõugata täiel rinnal elama.

Just nii juhtus Saraga, Katarina Bivaldi esikromaani „Unistuste raamatupood“ (kirjastus Varrak) peategelasega. 28-aastane naine oli Rootsist väljaspool käinud vaid raamatute lehekülgedel. Ning ka kirja teel, õppides kaugel asuva Iowa elu ja inimesi tundma eaka kirjasõbra Amy vahendusel. Ja ka raamatuid – ka kirjasõna oli kahe naise omavahelises kirjavahetuses olulisel kohal.

Kui Amy kutsus viimaks oma noorema sõbra endale külla, jõudis see kohale liiga hilja. Kuigi Amy suri enne tema kohalejõudmist, oli väikelinna inimesed ja ka elu talle juba tuttav ning Sara otsustas, et toob sinna hulgaliselt seiklusi ja romantikat. Raamatute kaudu, sest ta otsustas rajada sinna raamatupoe ning suunas seni pigem raamatuvõõraid inimesi lugema.

Edasi läheb kõik nagu ühes heas naistekas ikka – argielus hall hiireke lööb võõras keskkonnas särama ning satub paljude erinevate suhete keerisesse. Armastust jagub raamatusse ka. Aga ei maksa oodata, et tegu on ainult mesise looga. Raamatu lehekülgedel kohtab ka vähemuste esindajaid, joodikuid ja üksikemasid kogu oma inimlikkuses.

Varraku ajaviitesarjas ilmunud romaan on mõnus ja kerge lugemine, kuid ometi haarab endasse ka veidi nõudlikuma lugeja ning ei luba kaant sulgeda enne, kui kõik viimaks selge. Mis täpselt, lugege ise.

Lisaks kerge lugemise ihkajaile soovitan selle romaani läbi lugeda ka raamatukoidel. Teose lehekülgedel kohtab ikka ja jälle erinevaid raamatuid, millest varem ehk pole kuulnudki, kuid mis nõuavad pärast selle loo läbilugemist avastamist. Või taasavastamist. Ega asjata pole see romaan pälvinud ohtralt tunnustusi ning tõlgitud juba 28 keelde.

Ning, mis muidugi kõige parem – juba mõnda aega on Varraku ajaviiteromaani teosed ilmunud uues kujunduses ning kõvade kaantega. See muudab sarja hea tõlkega ning kaasahaaravate lugudega romaanid veelgi väärtuslikumaks.