Inimesed
19. september 2020, 19:00

Alois ja Sophie – Euroopa ainsad skandaalivabad siniverelised

Liechtensteini vürstiperekonda peetakse Euroopa rikkaimaks aadliperekonnaks. Väidetavalt on neil kuninganna Elizabethist kümme korda rohkem varandust – ja pealekauba kaks valitsejat.

Liechtensteini vürstiperekonda peetakse Euroopa rikkaimaks aadliperekonnaks. Väidetavalt on neil kuninganna Elizabethist kümme korda rohkem varandust – ja pealekauba kaks valitsejat.

Kuigi Liechtensteini väikeriigi vürst Hans Adam II loovutas juba 16 aastat tagasi kõik igapäevased valitsusasjad vanimale pojale, ei loobunud ta troonist ning jäi nimeliselt riigipeaks edasi.Kroonprints Alois Philipp Maria von und zu Liechtenstein (52) nimetati kääbusriigi kombe kohaselt regendiks ehk riigipea asetäitjaks ja koos isaga valitsetakse kõrvuti kuni viimase surmani või troonist loobumiseni. Muide – selline samm on Liechtensteinis traditsioon. Nii Aloisi vanaisa Franz Josef II kui ka tema isa olid enne vürstiks saamist regendid.

Unistuste lapsepõlvAlois sündis Šveitsis Zürichis ja kuulub Liechtensteinide dünastiasse, mis on valitsenud vürstidena alates 1608. aastast.Lapsepõlve veetis poiss suguvõsale kuuluvas Vaduzi lossis. «Iga laps soovib endale sellist põnevat seiklusmaailma: tõeline kants kõrgete kivimüüride, laskeavade ja peatorniga. Lisaks paksud seinad, rasked uksed, looklevad koridorid ja pimedad keldrid, kus koos sõpradega peitust mängida,» on ta tunnistanud.Gümnaasiumi lõpetamise järel tegi Alois läbi ohvitseride ettevalmistuskursused Sandhursti sõjaväeakadeemias Suurbritannias ja teenis hiljem Briti armee koosseisus leitnandi auastmes Hongkongis ning Londonis. Seejärel õppis viis aastat Salzburgi ülikoolis ja lõpetas õigusteaduste magistrina. 1990ndatel töötas kroonprints Londoni auditeerimiskompaniis ning naasis siis kodumaale tegelema perekonnavara ja finantside haldamisega.Juba varasest lapsepõlvest asuti Aloisi ette valmistama riigipea kohustuste täitmiseks. Noormees osales poliitilistel dispuutidel ja konsultatsioonidel valitsuse ministritega ning täitis esindusülesandeid.

Edasi lugemiseks: