Foto: mikoto.raw / Pexels
Suhted
9. september 2020, 14:58

Oled telefonist sõltuvuses? 10 lihtsat harjumust, mis aitavad sul selle küüsist vabaneda!

Selge see, et TikTok lahutab meelt ja Instagram on andnud meile tõelisi õnnistusi – nagu avokaado röstsai ja vahustatud kohv. Kuigi sotsiaalmeedia on imelihtne viis hoidmaks ühendust lähedastega, suhelda tööalaselt, olla kursis lemmikbrändidega ja kuulsuste tegemistega, võib selle liigne tarbimine aga meie aega röövida ja produktiivsust vähendada. Mõnel juhul isegi õnnetuks muuta.

TheEveryGirl on kirja pannud 10 lihtsat viisi, kuidas veeta vähem aega sotsiaalmeedias ja rohkem aega päriselt elades!

1. Pane tähele, kui palju aega sotsiaalmeedias veedad

Esimene samm muudatuste tegemisel on tuvastada lähtepunkt. Kui su telefon jälgib ekraaniaega, siis vaata, mida need numbrid näitavad. Näiteks kui veetsid eelmisel esmaspäeval kaks ja pool tundi telefonis, siis mida tehes: Instagrami lehitsedes või TikToki videoid vaadates? Mida oleksid sa võinud tegelikult selle aja jooksul teha? Ilmselt midagi kvaliteetsemat ja õnnelikumaks tegevat.

Tee kindlaks, milliseid rakendusi sa kõige rohkem kasutad. Samuti, millal ja miks ning kuidas seda harjumust asendada. Võid seada endale ekraani- või sotsiaalmeedia aja eesmärgi – näiteks esmalt kaks tundi, vähendades seda lõpuks kolmekümnele minutile.

2. Kasuta hääletu (või unfollow) nuppu

Nüüd, kui ka Instagramis saab ilma kedagi eemaldamata neid „vaigistada”, et  nende postitused või stoorid ei jookseks enam sinu uudisvoogu, kasuta seda võimalust. Tee endale teene ja summuta või eemalda Instagramis kõik kontod, peale tõeliselt oluliste inimeste omade või nende, mis sulle tõesti inspiratsiooni või motivatsiooni pakuvad.

3. Ära sukeldu telefoni enne kella kümmet hommikul

Käsi püsti, kel on harjumus kohe hommikul esimese asjana Facebooki sirvida, nagu see oleks hommikune ajaleht. Nii algab hommikul su päev esimese asjana teiste eludele keskendumisega (selle asemel, et oma elule keskenduda), mis on totaalne ajaraiskamine.

Oota sellega, kuni oled päeva alustanud ja rütmi leidnud. Näiteks kella kümneni või 60 minutit pärast ärkamist. Samuti saad telefonis seda aega piirata. Oota sellega, kuni oled kohvi joonud, näohoolduse teinud ja päevaeesmärgid kirja pannud (isegi kui see kõik pole realistlik, kõlab see ju hästi?).

4. Lülita teated välja

Foto: Kerde Severin / Pexels

Kas sul on tõesti vaja teavitust iga kord, kui mõni kasutaja su pilti laigib või Kim Kardashian uue postituse teeb? Tegelikult mitte. Meeldetuletused ja teated on mõeldud selleks, et su tähelepanu köita. Nii kaob su tähelepanu sellelt, mida sa parajasti teed, ja keskendud telefonile. Anna telefonile puhkust ja lülita sotsiaalmeediateated välja! Nii saad tagasi vabaduse võtta info vastu sulle sobival ajal. Kui keegi tõesti tahab sind kätte saada, siis ta helistab!

5. Telefon laualt kotti!

Proovi hoida köögilaud telefonivabana. Nii ei sega tehnoloogia ja nutimaailm sind perega õhtustamise ajal ja saad nautida täielikult lähedaste seltskonda. Sama võiks kehtida näiteks kaaslasega õhtul telekat vaadates või mida iganes tehes. Nii muutub koos veedetud aeg palju kvaliteetsemaks ja meeldejäävamaks. Sa mäletad seda õhtut päriselt, mitte Instragrami pildilt.

6. Võta keegi kampa

Alati on kergem midagi teha üheskoos. Nii trenni kui ka mõnest halvast harjumusest vabaneda. Võta kampa keegi, kes ka sotsiaalmeedias liialt aega veedab, ja tehke seda koos. Või palu lihtsalt kaaslasel teha sulle märkus, kui sa jälle filmivaatamise ajal telefoni haarad. Teadmine, et keegi teine on teadlik sinu eesmärkidest, võib olla piisav, et sotsiaalmeediasõltuvusest vabaneda.

7. Kasuta ekraanikasutusäppi

Kui sul on iPhone, siis on abiks äpp nimega Screen Time. Saad kasutada ka Google’i Digital Wellbeing rakendust. Need aitavad sul seada näiteks piiranguid erinevate rakenduste kasutamisele või üldse kõik rakendused teatud ajaks sulgeda.

Foto: Georgia de Lotz / Unsplash

8. Jäta telefon teise tuppa

Kõlab hullumeelselt? Tegelikult on see aga väga kasulik. Sul ei ole vaja tööd tehes kogu aeg telefoniga tõtt vaadata. Jäta telefon teise tuppa. Ka kodus olles. Või jäta see üldse koju, kui lähed jalutama või lippad kiirelt poodi. See tundub alguses väga veider ja harjumatu, aga tegelikult aitab sotsiaalmeediast kergelt välja lõigata.

9. Muuda telefonis äppide asukohta

Kellel juhtub veel nii, et isegi kui haarad telefoni, et kellelegi helistada või ilma vaadata, avad ikkagi Instagrami. Ja avastad selle alles 15 minutit hiljem. Muuda rutiini ja „peida” kõige enam kasutatud rakendused silma alt ära. Kui sa pead neid otsima hakkama, siis on tõenäoline, et näiteks ilma vaadates jääb Instagram vahele.

10. Suhtle inimestega rohkem päriselt

Suhtle inimestega päriselt! Ära jaluta restorani, nina telefonis, sest jälgisid igal sammul kaarti. Helista päriselt oma sõpradele ja küsi, kuidas neil läheb. Või kutsu nad välja ja räägi siis.