Andres NoormetsFoto: Aldo Luud
Inimesed
8. september 2020, 15:37

Andres Noormets: kõige olulisem on oskus südamega mõelda

"Soovin, et nad oskaksid südamega mõelda – see on kõige olulisem. Kui näen, et nad seda oskavad, heldin ja võib ka pisar silma tulla," räägib Vikerraadio saates "Käbi ei kuku..." näitleja Andres Noormets oma kolmest lapsest. 

Laste kasvatamisel on Andres inspiratsiooni saanud enda vanematest, kelle puhul tundis ta alati, et neid saab uskuda. Ka siis, kui kord sõpradega arutati, et millesse nad elus usuvad, vastas Noormets pikemalt mõtlemata, et oma vanematesse. "Ma mäletan, et see oli sõpradele väga suur šokk, sest nad polnud kunagi niimoodi mõelnud," nendib Noormets ja loodab, et ka tema lapsed saavad oma vanematesse uskuda.

Noormets lisab, et iga lapse sünd on tegelikult justkui uus valge leht ja varasem kasvatuskogemus tuleb abiks vaid vähestes kohtades, näiteks haiguste puhul. "Suureks saades on nad igaüks oma tegu ja nägu. Seal naljalt ei ole varasemate teadmistega midagi teha."

Näitleja tõdeb, et ei olnud esimese lapse sünniks tegelikult valmis. "Ma ei kujuta ette, et keegi tuleb su ellu esimest korda ja oled selleks valmis. Arvan, et inimesed pigem ei ole lahkumisteks ega ootamatuteks saabumisteks valmis. Nad võivad küll mõelda, et on, aga tegelikult ei ole. See on ikka kasvamine," räägib ta. 

Tema vanim laps Maarja Viiding räägib, et nende peres on mitmeid olulisi traditsioone – näiteks on alati suurelt tähistatud sünnipäevi ja jõule. Tihtipeale mängitakse koos lauamänge ja visatakse palju nalja. Küll aga võivad naerupisaratest väga kiirelt ka nutupisarad saada: tühised ütlemised võivad aeg-ajalt kasvada tüliks, kust võtab osa võtma kogu perekond. "Tseremoniaalset leppimist meil ei ole. Tihti plahvatab mingi pomm päris kõvasti ja me isegi ei räägi asju selgeks, sest kõik jäävad lõpuni eriarvamustele. Aga siis see kuidagi vaibub ära ja tuled järgmine hetk öeldes, et lähen nüüd Selverisse, mis te sealt tahate?" ütleb Viiding.