VANAAEGNE PÜKSIMOOD: Henry VIII etendus Shakespeare Globe teatris Londonis 2010. aastal.Foto: Vida Press
Ilu ja mood
28. august 2020, 12:59

Millal hakkasid mehed pükse kandma?

Mehed kleitides tundub täiesti normaalne nähtus 21. sajandil. Miks see ei peakski nii olema, kui see on ajalooliselt ühiskonnaga kaasas käinud alates antiikajast ja lõpetades kiltides šotlastega. Millal üldse hakkasid mehed pükse kandma?

Roomlased ja kreeklased pidasid pükse barbaarsete ratsutajate sümboliks, kirjutab BBC ajalooajakiri HistoryExtra. Nende meelest oli ümber jalgade mähitud materjal naiselik ning iga tsiviliseeritud mees peaks seda vältima, eelistades jalgupaljastavat tuunikat või seelikut. 

Roomlased, kes olid eriti pükste vastu, muutsid oma meelt, kui nende sõdurid marssisid Põhja-Euroopasse. Seal said nad järsku aru, kui oluline on külma ilmaga põlvpükse kanda. 

Üheks kõige varasemaks pükstelaadsete riiete kandjaks peetakse Ötzit, kelle muumia leiti 19. septembril 1991 Ötztali Alpides. Arvatakse, et ta elas umbes 3300 eKr. Ötzi kandis nahast sääriseid, sukkpükse ja vööd. Tema seljas leiti ka rõivaid, mis viitavad sellele, et ta oli rändur. Võib arvata, et tal olid karusnahast rüü, kootud rohumantel ja nahast kingad, millesse ta toppis rohtu, et end külma eest kaitsta. 

Miks kanti vanasti ainult seelikuid?

Suurem osa vanaaegseid rõivaid olid tehtud seeliku põhimõttel. Seelikuid oli lihtne õmmelda ning selleks ei kulunud palju aega, kirjutab Ameerika ajakiri Bustle. Samuti oli see odav lahendus, lahinguid pidades ning füüsilist tööd tehes kulusid riided ju väga kiiresti. 

Küll aga said sõdurid, samuraid ja muud tolleaegse ühiskonna esindajad aru, et seelikud ei ole ratsutades kuigi praktilised. Seetõttu võetigi kasutusele püksid. 

14. sajandi rätsepatöö arengu käigus hakati eristama meeste- ja naisteriideid. Varasemalt kandsid nii naised kui mehed drapeeritud riideid ja tuunikaid, kuid järsku muutusid tuunikad aina lühemaks. 15. sajandil lisandusid meesteriietele ka sukad. 

Samas olid meesteriided igas piirkonnas erinevad ning mõnda riiki jõudis pükstetrend varem, mõnda hiljem. Räägitakse, et põhimõte "püksid meestele ja kleidid naistele" ei olnud kuni 19. sajandini kivisse raiutud. Teiselt poolt on teada, et näiteks šotlased võitlesid kiltides veel Esimeses maailmasõjas, kirjutab Bustle. 

Pükste olulisus tänapäeval

Muutused meeste rõivastustes on olnud drastilised, kuid tundub, et kõik vana tuleb mingil hetkel tagasi justkui uus. Seelikud David Bowie ja Kurt Cobaini seljas on vallutanud maailma alates 70ndatest. Trendi on jätkanud ka Jaden Smith, astudes vastu soolistele stereotüüpidele. 

Ühes Inglismaa koolidest katsetatakse koolivormi, mis ei põhine soolistel stereotüüpidel ehk poisid võivad kanda seelikuid, kui nad seda soovivad, ning tüdrukud saavad kanda pükse.

Eestis on riietuse poolest viimasel ajal enim tähelepanu saanud Mikk Pärnits, kes kandis vägivallaennetuse auhinna kättesaamise üritusel roosat kleiti. Justiitsminister Raivo Aeg otsustas tagantjärele mitte allkirjastada käskkirja Pärnitsale auhinna andmiseks, kirjutas Õhtuleht.

Mikk Pärnits kandis president Kersti Kaljulaidiga kohtudes roosat kleiti. Foto: Facebook.com/harra.parnits