Kaader filmist "Anne vabalangemises".Foto: Elektriteater
Kultuur
25. august 2020, 21:22

FILMISOOVITUS | Mida teha, kui elu põrutab täiskäigul vabalangusesse?

Tartu Elektriteatris linastub kolmapäeval Kanada film „Anne vabalangemises“ , mis jälgib noore naise siseelu, kes satub enda eluga kimpu. Vaimse tervise koolitajad leiavad, et film võiks tuua meie tähelepanu enda ümber olevate inimeste märkamisele.

"Anne vabalangemises" fookuses on Anne, 20ndates lastehoiu töötaja Torontos, kes proovib sõbranna tüdrukuteõhtul langevarjuhüpet. Pärast seda raputavat kogemust näib kogu ta elu minevat samuti vabalangemisse. Tema ülevoolav entusiasm võib mõjuda lapsikuna, ta võib juua ühe klaasi veini liiga palju või visata kohatut nalja. Anne’i käitumine kisub ajaga järjest enam ennustamatuks ja korrapäratuks. Õhus on pinget: mis saab edasi?

Filmi näol on tegu karakteriuuringuga, kus kaamera jälgib peategelast lähedalt, et saaksime osa tema meeleoludest, tunnetest ja nende muutumistest. "Samas antakse meile vaatajatena piisavalt ruumi, et kaasa mõelda ning omad järeldused teha. See on vahetu, aus ja hinnanguvaba sissevaade ühe noore inimese hingeellu. Kirsiks tordil on võrratu peaosatäitja Deragh Campbell," kirjeldab filmi Elektriteatri programmijuht Elo Vilks.

Peaasi.ee portaali koolitajad Minna Sild ja Merle Purre tõdesid, et film haarab vaataja temaga koos vabalangemisse kaasa. "Filmi vaataja võib tunda, et naise igapäevakogemuses on ärevust, ebakindlust ning raskusi erinevate elusündmuste ja tunnetega toimetulekul. Lisaks ka tõelist lapselikku hetkenautimist. Samal ajal on tunne, et loo peategelase elus esineb päris palju kannatust. Me ei saa teada, milles tema vaimse tervise mure täpsemalt seisneb ja kas ta oma muredega tegelemiseks ka tuge saab."

"Enamus meist teab oma elust perioodi, kui eluga toimetulek tundus raske, teiste inimestega suhted olid segased ja kogesime teatavat ärevust erinevate teemadega seoses. Lisaks võiksime mõelda sellele, kui oluline on märgata inimesi enda ümber, kellel parasjagu taoline kogemus on. Märgata ja neid toetada," sõnas vaimse tervise koolitaja Minna Sild portaalist Peaasi.ee.

Mida lähedase toetamiseks teha saab? "Vahel piisab 15 minutist segamatust ühisest ajast, et uurida, kuidas teisel läheb; jagada, mida oleme tema puhul märganud ja mis meile muret teeb; arutada, kuidas teine seda ise kogeb ning üheskoos mõelda, mida ja kuidas võiks ette võtta, et enesetunnet paremaks muuta. 

Olulisteks märguanneteks võivad olla mitteenesesõbralikud toimetuleku viisid (näiteks rohke alkoholi tarbimine) ja riskikäitumine, millega võib kaasneda tõsine oht viga saada. Kuid nende kõrval ka tuntavalt muutunud meeleolu ja käitumine," soovitab vaimse tervise koolitaja Merle Purre.

Märkame ja hoolime piisavalt palju selleks, et end ümbritsevaid inimesi päriselt kuulata ja toetada! Vaimse tervise esmaabi oskused võiksid olla igal eestlasel ja rohkem saad nende kohta lugeda www.peaasi.ee lehel.  Kanada filmi "Anne vabalangemises" näeb Elektriteatris kolmapäeval, 26. augustil kell 19:00.