Suhted
31. august 2020, 12:43

Kuidas hoida paarisuhet, kui lapsed on kodust lahkunud? Pereterapeut Aet Lass: tuleb otsida romantikat!

Tihtipeale on pärast pikka kooselu tunne, justkui ei oskakski enam kahekesi midagi teha, kui suureks sirgunud lapsed on kodunt lahkunud. Pereterapeut ja lastepsühholoog Aet Lass selgitab, kuidas sellisel juhul teineteist taas leida. 

Pereterapeut arvab, et suhte nimel on vaja näha vaeva ja teha tööd. „Inimene on sotsiaalne olend ja vajab häid suhteid,“ ütleb ta. Samuti mainib terapeut, et iga inimene on oma suhte ekspert: „Iga inimene on oma kaaslase parim asjatundja – kuidas toetada, mõista ja leida tunnustustust.“ Tema sõnul oodatakse tihtipeale partnerilt paljut, kuid tegelikult okeks vaja panustada ise suhte hoidmisse. 

Passiivse kooselu ravim on romantika

Lass tõdeb, et kui kooselu muutub rutiiniks ning kaob kirg, tuleb otsida romantikat: „Muusikat kuulata, loodust nautida – loodusel on imelised raviomadused."

Pereterapeut tõdeb, et teist inimesest muuta ei saa, kuid meie käes on võimalus muuta enda suhtumist. Oodates muutusi partnerilt, unustatakse tihti, et suhe on kahepoolne ja panustama peavad mõlemad. 

Kuidas sädet leida? „Mis oli kunagi põnev või huvitav, tuleb taas luua ja serveerida uuel viisil," ütleb Lass. Terapeudi sõnul saab seda teha, kui läheneda asjale teadlikult. „Iga vana auto vajab remonti, nii ka suhe. Kuid meie ülesanne on hoida suhet, et seda remonti ei oleks tarvis," ütleb Lass. Tõepoolest, inimesed hoolivad enda autost ning on üldjuhul sellega ettevaatlikud. Miks ei läheneta nii ka suhtele? 

Foto: Magda Ehlers/Pexels

Tähtis on õigel ajal abi otsida

Küll aga on oluline teadvustada, kui suhe on lagunemas ning selle päästmiseks ei piisa kahest inimesest. Sellisel juhul on pereterapeudi sõnul ääretult oluline otsida abi: „Kui inimesed tunnevad ja märkavad, et on vaja abi, siis julgustan kõiki pöörduma pereterapeudi poole."

Pereterapeut ütleb enda kogemustest, et kõrvalvaataja näeb asja teise, värskema pilguga. „Ise suhtes olles me ei taba ega märka kõiki asju," täiendab Lass.  

Samuti nendib terapeut, et abi otsimises ei ole midagi häbiväärset. Ta julgustab, et tavaliselt ei ole vaja käia pikalt, piisab paarist korrast. „Tagasipeegeldamine, mida terapeut vestluse käigus teeb, aitab tihtipeale asjadest paremini aru saada ja edasi liikuda," lisab ta. 

Väärtushinnangute lahknemist parandada ei saa

Pereterapeut tõdeb, et kui väärtushinnangud ei klapi, siis suhted lähevadki lahku. „Mulle tundub, et väärtushinnangute baasil me saame alati suhet hoida ja muuta, sest nende põhjal me ju valime sõpruskonda ja ka armastust.”

Lass usub, et armastuses sündinud lapse haridustee vältel peavad vanemad teda toetama ning see on oluline väärtushinnang, mis peab olema mõlemal vanemal.

Paljud paarid lähevad peale laste saamist lahku. Kuidas seda vältida ning uue olukorraga toime tulla?

Pereterapeut tõdeb, et väga tihti on asi vastutuses: „Paljud mehed ei võta vastutust ja sellega kaasneb hoolimatus." Ema koormus võib lapse saamisega väga suureks kasvada, eriti kui peres on mitu last. „Ta vajab oma tugivõrgustikku, eelkõige lapse isa näol," märgib Lass. 

Lisaks tõi Lass välja, et paljudel puhkudel minnakse nii-öelda lihtsamat teed pidi ja otsitakse uus armastus. „Inimesed lähevad tihti kergemat teed pidi ja leiavad endale uue kaaslase pere kõrvalt," ütles Lass. Selle taga on inimeste erinevad arusaamad ja väärtushinnangud, leiab pereterapeut. „Tuleb alati mõelda, mis on lapsele parim, ja lähtuda sellest." 

Foto: Vidal Balielo Jr/Pexels

Suhte hoidmiseks soovitab pereterapeut leida ühiseid tegevusi ka lapse kasvatamise kõrvalt: „Mina soovitan golfi mängida, see on väga hea harrastus!” Samuti toob pereterapeut välja, et üks ühine tegevus võib olla individuaalne suhtlemine lapsega. „Oluline on saavutada kiindumussuhe vanema ja lapse vahel. Selle poole tuleb teadlikult püüdelda," ütleb Lass.

Pereterapeudi sõnul on beebiiga üldjuhul kõige raskem ning vanemate ülesanne on see aeg üle elada: „Lapsed on väikesed ajutiselt. Nad kasvavad nii kiiresti suureks! Seega tuleb panustada suhtlemisse kohe algusest."