Foto: Erakogu
Kultuur
21. august 2020, 10:44

LUGEMISSOOVITUS | Kaunis suvitusromaan, mis aitab meenutada esimest armumist

„Suvitusromaani” sarja esimene raamat „Sulnis Saara” viib lugejad mõnusale rännakule 1934. aasta Haapsallu, kus hakkab kulgema lugu 19. aastase Saara ja kuurorti puhkama sõitnud Mark Stendi vahel.

Kes meist ei mäletaks oma esimest suudlust, mis tekitas selle päris-päris tunde. Kui liblikad lendasid kõhus ringi ja üle keha käis kerge surin. Kahe armunu vahel hakkab arenema kirglik suveromanss. Kõige selle kõrval on võtnud autor vaevaks end kurssi viia tollase Haapsalu õhustiku ja puhkusemeeleoludega.

Margus Luik on suutnud raamatus „Sulnis Saara” (Hea Lugu, 2020) loo kirja panna nii, et seda lugedes kõnniks nagu ise Haapsalu tänavatel. Kuigi mul puudub ettekujutus 86 aasta tagusest kuurortlinnast, olen ma jalutanud üksjagu palju praeguses Haapsalus, mis on endiselt äärmiselt romantiline ja armas. Ennast neile tänavatele ja kohvikutesse istuma mõelda pole sugugi raske.

Kuigi lugu ise algab ja lõppeb, ilma et see otseselt kuhugi jõuaks, on see siiski kaunis lugu armastusest. Nagu sarja nimetuski ütleb, on tegu suvitusromaaniga, mis peabki olema kerge ajaviide. Ja nagu ühele suvitusromaanile sobilik, on see piisavalt pisike ja õhuke, et kotti pista ja parki või ranna äärde lugema jalutada.