Tartuff täidab Tartu Raekoja platsi rahvaga, seoses koroonaviirusega paluvad korraldajad filmifestivalil kohapeal osaledes tänavu hoida distantsi.Foto: Aldo Luud
Kultuur
10. august 2020, 10:04

Vaata, milliseid filme on võimalik vaadata kodusel diivanil istudes

VÄÄRTFILMID KOJU KÄTTE: täna algaval armastusfilmide festivalil saab osaleda ka virtuaalselt

Täna algab Tartus PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff, millest saab esmakordselt osa üle kogu Eesti veebiplatvormi Elisa Stage vahendusel.

Tartuff on Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) igasuvine armastusfilmide festival, mis muudab Tartu Raekoja platsi juba 15. korda Baltimaade suurimaks vabaõhukinoks. 

Täna õhtul annavad festivali avamise puhul Raekoja platsil kontserdi Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv. Festivali avafilmiks on Brasiilia režissööri Karim Aïnouzi auhinnatud melodraama „Nähtamatu elu”.

Kokku on 15. augustini kestva festivali kavas 17 linateost, mis käsitlevad armastuse kõikvõimalikke variatsioone. Festivali alateemaks on tänavu kunst ja näha saab filme Banksyst, Marcel Duchampist, Alberto Giacomettist ja teistest kunstnikest. Mahukast kõrvalprogrammist leiab ligemale 30 üritust.

Tartu Raekoja platsile tuleb seoses koroonaviirusega tavapärase 1200 tooli asemel vaid 500 tooli, mis paigutatakse 2+2 reeglit arvestades. Athena keskuses toimuvatele dokumentaal- ja lastefilmide seanssidele lubatakse kuni 120 inimest, seansside vahel desinfitseeritakse pindu ja tasuta on saadaval kaitsemaskid. Kõigilt neilt, kes otsustavad festivalil osaleda kohapeal, paluvad korraldajad seoses koroonaviirusega hoida distantsi.

Seoses koroonaviirusega saab esmakordselt festivali külastada üle kogu Eesti virtuaalselt Elisa veebiplatvormi Elisa Stage vahendusel.

„Tartuff on loonud virtuaalse kinosaali selleks, et pakkuda huvilistele võimalust saada Tartuffi filmiprogrammist osa ka kodus, ilma Raekoja platsile või Athena keskusesse tulemata, et vähendada koroonaleviku ohtu. Ühtlasi on see hea võimalus näha meie filme ka neil, kes on Tartuffist kuulnud, aga pole kunagi saanud sellele tulla,” ütles festivali juht Kristiina Reidolv.

Kokku jõuab ekraanile kümme linateost – festivali paremik –, mida on võimalik vaadata üle terve Eesti.

Brasiilia rohkelt auhinnatud troopilises melodraamas „Nähtamatu elu” (rež Karim Aïnouz) surub ühiskonna konservatiivsus alla kahe õe unistused.

“Trainspottingu” vaimus Briti komöödia Skeemitajad” (rež Dave McLean) viib muusikaäri pöörasesse maailma.

Itaalia draamakomöödias „Õnnejumalanna” (rež Ferzan Özpetek) peavad kaks lastekauget meest kantseldama lapsi, kes neile hoida jäetakse. 

Hispaania film „Tšempionid” (rež Javier Fesser) on südamlik komöödia vaimupuudega inimestest, kes hakkavad korvpalli mängima.

Soome film „Harjumuse jõud” (rež-d Reetta Aalto, Alli Haapasalo, Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Miia Tervo, Elli Toivoniemi ja Jenni Toivoniemi) tegeleb teemaga, millele me kõik oleme viimastel kuudel mõtelnud – seksuaalse ahistamisega.

Iisraeli draamakomöödias „Täiuslik” (rež-d Tal Granit ja Sharon Maymon) otsustavad kolm sõpra müüa oma neeru, et täita oma unistusi.

 Vene filmi „Hape” (rež Aleksandr Gortšilin) võib nimetada ka äsja 20. eluaasta piiri ületanud vene noorte põlvkondlikuks manifestiks.

Dokumentaalfilmidest on kavas Prantsusmaal valminud „Tagaotsitav: Banksy!” (rež-d Aurélia Rouvier ja Seamus Haley), kus aetakse oma identiteeti varjava maailmakuulsa tänavakunstniku jälgi.

Rumeenia filmis „Acasă, mu kodu” (rež Radu Ciorniciuc) on poolmetsiku eluviisiga romade pere sunnitud kolima linna tsivilisatsiooni rüppe.

Norra film „Autoportree” (rež-d Katja Høgset, Margreth Olin ja Espen Wallin) elab kaasa anoreksiaga võitlevale naisele, kes jäädvustab oma närbuvat keha korraga šokeerivatel ja kaunitel fotodel.

Üksikpilet maksab neli eurot, mitmekesi vaatamise pilet kaheksa eurot. Piletite kogus on piiratud. Filmi saab hakata vaatama kohe pärast selle Tartu seansi lõppu ja pilet kehtib kuni 16. augusti hilisõhtuni. Kõigil mängufilmidel on eestikeelsed subtiitrid. Osa filme täiendavad autorite intervjuud, mis on salvestatud spetsiaalselt Tartuffi jaoks. Täpsemat infot saab festivali kodulehelt.