ALATI ÜHISELT TEEL: Nii nagu kogu maailma raputas vääramatu jõuna koroonaviiruse tulek, võib ka armastuse puhul kasutada väljendit force majeure. «See on päris hea kujund. Armastus on tõesti nagu vääramatu jõud, mis tuleb peale ja pimestab,» tõdeb kirjanik, kirjandusteadlane ja rahvusringhäälingu nõukogu esimees Rein koos abikaasa, poliitiku ja ajaloolase-etnograafi Andraga.Foto: erakogu
Inimesed
23. august 2020, 11:04

Andra ja Rein Veidemanni abielu lugu. „Abikaasa on sinu kaasteeline selle sõna parimas mõttes.“

«Mida aeg edasi, seda rohkem oleme hakanud hindama meie ümber olevat ilu,» ütlevad mõni kuu tagasi 40. pulma-aastapäeva tähistanud Andra ja Rein Veidemann.

«Mida aeg edasi, seda rohkem oleme hakanud hindama meie ümber olevat ilu,» ütlevad mõni kuu tagasi 40. pulma-aastapäeva tähistanud Andra ja Rein Veidemann.

Rein (73) ja Andra (64) armusid 1970ndate lõpul. Rein töötas toona Tartus kirjandusmuuseumi teadussekretärina ja selleks ajaks oli tema esimene püsiva perekonna loomise katse päädinud lahutusega. Andra töötas pärast ülikooli lõpetamist ajalooinstituudis teadurina ja uuris meie rahvameditsiini.

Ühisele tulevikule ladus põhja 1979. aasta aprillis peetud konverents etnograafiamuuseumis ja sellele järgnenud peoõhtu omaaegses raudteelaste klubis.

«Meie lugu algas juba konverentsil,» meenutab Andra. Naine oli küll kirjandusmuuseumis nii tudengi kui ka teadurina tööd teinud ja Reinu seal märganud, kuid mitte kunagi isegi vestelnud. Nii näiski, et pealiskaudse tutvuse tasemel tervitusega piirdub ka suhtlemine konverentsil.

«Tervitasin teda vastu, aga minu tervitus oli tookord nagu sihitud püssipauk. Vaatasin, et väga ilus tüdruk. Energiline, uudishimulik ja näost näha, et ka intelligentne,» vahendab Rein enam kui nelja aastakümne taguseid muljeid.

Edasi lugemiseks: