Foto: Pexels
Ilu ja mood
13. august 2020, 11:06

TIIU TESTIB | Looduslike fluorita hambapastade seas leidub pärleid

Hambapastade valik laieneb pidevalt, üha rohkem tuleb lettidele ka fluorivabu variante. Kas looduslikumat masti fluorita pastad küürivad hambad puhtaks ja kas need kiidab heaks ka hambatohter?

Hammaste puhastamine on igapäevane rutiin, millest mööda hiilida ei anna. Vaja on pesta kaks korda päevas ja väga korralikult! Ei saa mööda sellestki, et hambapasta peaks hästi puhastama ja jätma suhu värske tunde. 

Saale Kaasla, kes töötab Unimedi Tartu kliinikus ja CityDentali hambakliinikus ortodondina, soovitab tunnetada pasta maitset ja tekstuuri. Meeldiv maitse on oluline, sest eks see paneb paremini ka hammaste eest hoolitsema!

Kas hambapasta peaks olema fluoriga või ilma selleta? «Hambaarstid soovitavad pigem fluoriga, minu jaoks on nii ja naa,» kõlab dr Kaasla vastus. «Mõistlik on uurida oma elukoha põhjavee fluorisisaldust.»

Fluori ei tohiks sattuda organismi liigses koguses. Piirkonnas, kus seda on joogivees palju, soovitab dr Kaasla pigem fluorivaba varianti. «Ent ärgitaks igaüht kuulama ka oma keha ja sisehäält,» lisab ta.

Testijad kasutasid iga hambapastat kuu aja jooksul, pöörates tähelepanu ja andes subjektiivse vastuse kahele küsimusele. Esiteks, kui hästi peseb toode hambad puhtaks. Teiseks, missugused on pasta lõhn ja maitse ning kas suuhügieen on tagatud. Kummagi omaduse eest võis toode saada kuni kolm punkti. 

Dr Kaasla vaatas läbi iga hambapasta koostise ja muu kaasas oleva info, andes ka oma hinnangu. Doktor hindas seda teavet suuhügieeni ja hammaste tervise seisukohalt ning lisas omalt poolt hindele kuni neli punkti. Kokku võis iga toode saada kuni kümme punkti.

NFco BLAK valgendav aktiivsöega 

Kogus, ostukoht, hind: 100 g, Tartu Kaubamaja, 11.99 

Päritolu: Austraalia

Tiiu ütleb: Tõesti puhastab paksu katu ja mustuse, tehes hambad ülivalgeks!  Valgendav mõju püsib kaua (3). Lõhn on looduslik, maitse mõnus ega domineeri. Tuleb vaid arvestada, et pestes on suu ja selle ümbrus kergelt mustjashall (3).

Dr Kaasla ütleb: Koostis on sellest valikust kõige sümpaatsem! Vaba parabeenidest, SLSist ja muudest kunstlikest ainetest – super! Süsi desinfitseerib, absorbeerib, neutraliseerib toksiine. Puhastab nii hambad kui ka igemed (4).

Hinne: 10/10 Tiiu lemmik!

Foto: Aldo Luud

Biomed Calcimax 

Kogus, ostukoht, hind: 100 g, Maksimarket, 2.55 

Päritolu: Vene

Tiiu ütleb: Peseb hästi, hambad jäävad säravamad kui enne (3). Maitse on meeldivalt pipamündine - tõeliselt mõnus. Ei jäta suud õhkama, hingeõhk jääb värske. Eriti meeldib sellega pesta õhtuti (3).

Dr Kaasla ütleb: Emaili tugevdav – see võiks ju olla suurepärane. Neutraliseerib happeid – väga hea! Selle järgi, mis on toote peale kirjutatud, on see hea asi. Aga ma pole päris kindel, kas seda infot võib usaldada (3). 

Hinne: 9/10

Foto: Aldo Luud

Cattier savi ja salveiga

Kogus, ostukoht, hind: 75 ml, Looduspere, 7.35

Päritolu: Prantsuse

Tiiu ütleb: Looduslik pasta uhab tõesti katu maha, puhastab hästi ja mõjub valgendavalt (3). Lõhn on tagasihoidlik, ei häiri. Aga maitse on harjumatu – seotud ehk selles sisalduvate ravimtaimedega (2)?

Dr Kaasla ütleb: Koostise järgi hea variant. Savi, kui on kontrollitud, on hea – abrasiivsem ja poleerivam. Savis on ka mineraalaineid, mis on igemetele ja suukeskkonnale kasulikud. Meresool on sees – tervistav suuhaavanditele (4). 

Hinne: 9/10

Foto: Aldo Luud

Dr. Hauschka Med mündiga

Kogus, ostukoht, hind: 75 ml, Biomarket, 7.16

Päritolu: Saksa

Tiiu ütleb: Hästi peseb! Hea, et ei vahuta – sulab suus ära, ei pea hullult välja loputama. Kerge konsistents, seega tõsist hambakattu vist maha ei nühi, aga mõõduka eemaldab (2). Lõhnalt mahe piparmünt. Jääb loomulik puhas tunne (3).

Dr Kaasla ütleb: Tundlikele igemetele. Piparmünt rahustab ja värskendab. Hobukastani tõmmis on kasulik igemete verevarustusele. Eugenool ehk nelgiõli rahustab. Koostis tundub hea. Usun, et tore hambapasta, seda võiks isegi proovida (4).

Hinne: 9/10

Foto: Aldo Luud

Ben & Anna valgendav mündiga 

Kogus, ostukoht, hind: 100 ml, Biomarket, 9.49

Päritolu: Euroopa Liit

Tiiu ütleb: Sisalduvad taimed annavad looduslikku pehmust, peseb hambad ilusti puhtaks, valgendav mõju imet aga ei tee (2). Jääb mündine maitse, õnneks ei mõju magusalt. Vähesest jätkub kauaks, kuigi spaatliga võtta on harjumatu (3).

Dr Kaasla ütleb: Salvei, kummel, ananassiekstrakt – see on tore kooslus! Naturaalne valgendav – sellesse suhtun ettevaatlikult. Kasutada võib, aga nädal korraga, seejärel paari nädala pärast uuesti (3). 

Hinne: 8/10

Foto: Aldo Luud

Splat Special Gold

Kogus, ostukoht, hind: 75 ml, Tartu Kaubamaja, 5.90

Päritolu: Vene

Tiiu ütleb: Kuldne pasta. Vahutab väheke. Peseb ikka väga puhtaks, hambad tunduvad ka valgemad. Õrn (3). Suuõhk on kauaks ajaks mõnusalt värske ja puhas, eraldi suuvärskendajat pole vaja. Suuhügieeni seisukohalt super (3).

Dr Kaasla ütleb: Koostise põhjal pigem ei valiks. Kui mõelda, et pesed kullaga, siis võib peen tunne olla, aga kullaioonide otstarbe kohta hambapastas mul infot pole. Kuldne värv annab ehk mõnele lapsele innustust: «Oo, sain kuldse pasta!» (2).

Hinne: 8/10

Foto: Aldo Luud