Krõbedad kanatiivad Buffalo kastmega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
11. veebruar 2024, 13:09

Artikkel ilmus esmakordselt 29.07.2020

KANATIIBU, KÕIGILE! 10 näppe limpsima panevalt head retsepti

11. veebruar on ebatarviliste tähtpäevade kalendris miskipärast pühendatud ka kanatiibadele, olgu siis tegu grillitud, suitsetatud, magusas glasuuris või krehvtises küüslaugumarinaadis maiuspaladega. 

No aga mis ettekäänet on veel vaja, et kanatiibadega maiustada? vaata retsepti ja tee valmis, need ei ole kuigi keerulised. 

Klikka retseptil: Krõbedad kanatiivad Buffalo kastmega 

Krõbedad kanatiivad Buffalo kastmega Foto: Jaan Heinmaa

Korvitäis krõbedaid kanatiibu on mõnusaks õhtusöögiks, filmi vaatamise kõrvale või sõpradega õhtu veetmiseks suurepärane roog. Pole vaja hullult palju vaeva näha, aga eine tuleb parajalt toitev ja mõnus. Buffalo on Ameerikast pärit populaarne vürtsikas kaste, millega kanatiibu pintseldada, aga seda saab ka dippimiseks kasutada. Kanatiibadelt võib enne ahju panemist lõigata tiivaotsad ära ja kasutada neid nt puljongi keetmisel. Järelejäänud osa võib pooltiibadeks tükeldada.

Klikka retseptil: Õunamahlas hautatud kanatiivad

Õunamahlas hautatud kanatiivad Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsasti valmiv roog kanatiibadest, mida tavaliselt kiputakse üksnes ahjus küpsetama või grillima. Kui leiad poest kana pooltiivad, tasub neid osta, sest saad pea sama raha eest suurema koguse liha. Hautamiseks sobib eriti kodune õunamahl, mis on mõnusalt hapukas.

Klikka retseptil: Sidrunimaitselised kanatiivad fetadipiga 

Sidrunimaitselised kanatiivad fetadipiga Foto: Britt Paju

Lähis-Ida maitsetest inspireeritud kanatiivad on kergelt magusad. Võid valmistada neid nii grillil kui ka ahjus. Fetajuustuga dipikastet kasuta siin tugeva maitse tõttu mõõdukalt.

Klikka retseptil:Tex-mex-kanatiivad 

Tex-mex-kanatiivad Foto: Jaan Heinmaa

Fajita-maitseainesegu saad valmiskujul osta poest, kuid võid selle ka ise kokku segada. Traditsiooniliselt kuuluvad segu hulka sibul, paprika, küüslauk, pipar, koriander, kurkum, Cayenne’i pipar. Ka guacamole saad osta valmiskujul poest või selle ise valmistada, püreestades avokaado ja maitsestades seda sibula ja meelepäraste maitseainetega.

Klikka retseptil: Paprika ja sidruniga maitsestatud kanatiivad 

Paprika ja sidruniga maitsestatud kanatiivad Foto: Britt Paju

1. Sega kokku marinaad ja hõõru kanatiivad sellega kokku. Võid sekka visata ka tühja sidrunipooliku. Hoia külm kapis vähemalt 2 tundi, enne ahju panekut aga vähemalt 30 minutit toatemperatuuril.
2. Küpseta 200 kraadi juures ahjus küpsetusrestil, mille alla on rasva püüdmiseks pandud fooliumiga kaetud ahjuplaat, u 30 minutit, vahepeal tiibu keerates.
3. Lõpetuseks võid krõbeda pinna saamiseks tiibu 5 minutit täisvõimsusel küpsetada-grillida.

Klikka retseptil: Piprased kanatiivad 

Piprased kanatiivad Foto: Jaan Heinmaa

Tulised tiivad vürtsikaks eelroaks või kergeks eineks. Tabasco asemel võid kasutada muud tulist tšillikastet.

Klikka retseptil: Kanatiivad meemarinaadis 

Kanatiivad meemarinaadis Foto: Jaan Heinmaa

Meemarinaad on ühtaegu nii magus kui terav. Grillimisel jälgi hoolega, et tiivad ei läheks kõrbema.

Klikka retseptil: Tulised kanatiivad vardas 

Tulised kanatiivad vardas Foto: Jaan Heinmaa

Grillitud kanatiibu on alati vähe – neid on hea näkitseda nii kuumalt kui ka külmalt.

Klikka retseptil: Marineeritud kanatiivad 

Marineeritud kanatiivad

Lõika kanatiivad kaheks ja pane kaussi, lisa kõik teised koostisosad ja sega korralikult ning lase kanatiibadel marineerida vähemalt 3 tundi või üleöö külmas. Grilli kanatiibu u 15-20 minutit, kuni nad on kuldpruunid.

Klikka retseptil: Kanatiivad meega 

Kanatiivad meega Foto: Jaan Heinmaa

Serveeri koos riisiga õhtusöögiks või koos kastmega suupisteks.