Foto: vida press
Inimesed
2. juuli 2020, 11:00

Brunei sultan Hassanal Bolkiah elab maailma suurimas palees

Hassanal Bolkiah elab kullast kuplite all. Monarh naudib luksuslikku elustiili eralennukite, kallite autode, hobuste ja ekstravagantsete tegevuste seltsis.

Hassanal Bolkiah elab kullast kuplite all. Monarh naudib luksuslikku elustiili eralennukite, kallite autode, hobuste ja ekstravagantsete tegevuste seltsis.

Brunei on rikas nafta- ja maagaasiriik, kus ei kohta islamiekstremismi ega terrorirünnakuid. Aeg-ajalt mõistetakse keegi küll vangi spioneerimises, õõnestustegevuses, reeturluses ja viha õhutamises riigipea vastu, kuid see on ka kõik.Sultan Hassanal Bolkiah (74) on Aasia ainsa absoluutse monarhina valitsenud 53 aastat. Ta on ühtlasi Brunei pea-, kaitse- ja rahandusminister, kõrgeim sõjaväe- ja usujuht. Mehe sõna on seaduseks kõigile alamatele, riigis ei korraldata valimisi ega poliitilisi debatte, seal ei eksisteeri valitavat parlamenti ja poliitilisi rühmitusi. Parteisid on vaid üks ja seegi sultanimeelne. Bolkiahi dünastia valitseb Bruneid järgemööda üle 600 aasta.Valitsejaga ollakse igati rahul, sest tänu naftamiljonitele naudib lihtrahvas häid ja õnnelikke päevi ning elatustase on väga kõrge. Paljud asjad, sealhulgas eluruumid, haridus ja tervishoid, on kõigile tasuta.

Kröösuslikult rikasHassanal Bolkiah on maailma üks rikkamaid inimesi. Mees kuulub aastaid ajakirja Forbes rikkurite edetabelisse ja püsis seitse aastat koguni esikohal. Veel 1997. aastal hinnati tema varanduse suuruseks 40 miljardit USA dollarit. Praeguse varanduse täpne suurus pole teada, kuid analüütikute andmetel võib see olla umbes 20 miljardit dollarit või isegi vähem. Või ka rohkem, sest kuninglikud persoonid ei lahka oma varanduse suurust avalikkuse ees.Määratu augu lõid sultani rahakotti naftahindade langus 1998. aastal ning Aasia valuuta- ja majanduskriis 1990ndate teisel poolel. Tohutust mammonast aitas vabaneda ka vend, prints Jefri, kelle juhitud kompanii pankrotistumine põhjustas õukonnale palju meelehärmi.2005. aastal müüs sultan suurte summade eest maha kõik oma majad Uus-Meremaal. Võib-olla tõendas seegi samm rahavarude kokkukuivamist.

Edasi lugemiseks: