Foto: Pixabay
Ilu ja mood
21. juuli 2020, 13:55

Kodused maskid ja kompressid: suvel kiika iluraviks valmistudes köögiviljaaeda!

Suvel on nahahooldusega lihtne – kallid kreemid-toonikud võib kõrvale jätta, sest kõik nahale vajaliku leiab peenrast või metsa alt ja köögikapist.

Koduaias kasvavatest köögiviljadest on mahekosmeetikas eriti menukas kurk: see niisutab, jahutab, rahustab, värskendab, pehmendab, silub, toidab, toniseerib, vähendab turseid, leevendab nahaärritust ja päikesepõletust, loetlevad kosmeetikud. Kurk on kergelt pinguldava ja  pleegitava toimega. Näiteks võib kohe hommikul panna hästi õhukesed kurgiviilud silmadele või poolikud viilud silmade alla ja hoida neid seal 5–10 minutit – kohe tõmbub nahk pingule ja silmaalused muutuvad heledamaks.

Väärtuslikku iluravikraami leiab ka ürdipeenrast.

Hommikused silmakompressid

Ülemäära napist uneajast, liiga rohkest vedeliku joomisest ja soolase toidu söömisest hilja õhtul annavad kõige sagedamini märku tursunud silmad. Lihtsaim viis turse alandamiseks on jahe kompress. Enne seda tuleb katta silmalaug kaitsva kreemiga, sest silmaümbruse nahk on väga õrn. Kompressiks tuleb keeta näiteks pärnaõie- või peterselliteed, see jahutada ja kurnata, siis vatipadjakesed tee sees märjaks kasta ning panna suletud laugudele. Märgade padjakeste all tuleb silmi ettevaatlikult pilgutada, et osa vedelikku pääseks silma sisse.

Tursete vastu on tõhus abi ka värskest petersellist: haki värsked petersellilehed peeneks, leota neid öö otsa vees ja tupsuta hommikul selle vee sisse kastetud vatipadjaga silmaaluseid.

Mask niiskele nahale

Kodused maskid sobivad nii naha koorimiseks, pehmendamiseks, niisutamiseks, pinguldamiseks ja toitmiseks kui ka jume parandamiseks. Mask tuleb alati teha puhastatud ja niiskele nahale. Vastavalt nahatüübile võib puhastamiseks kasutada näovett, meigieemalduskreemi või -õli. Näole maski tehes ei maksa unustada ka kaela ja dekolteed.

Maskisegu tuleb nahale kanda suunaga alt üles kosmeetilise käsna, laia pintsli või vatipadjaga. Tavaliselt hoitakse maski nahal 15–20 minutit, seejärel pestakse see leige veega maha ja loputatakse jaheda veega üle – jahe vesi suleb poorid, karastab ja värskendab. Hästi sobib loputamiseks varem valmis tehtud ja maha jahutatud kummeli-, piparmündi- või saialilletee.

Foto: Pixabay

Klassikalised kurgimaskid

Esimene variant. Kõige lihtsamaks kurgimaskiks pole vaja muud kui purustatud kurki – riivi kurk peene riiviga või purusta saumikseriga püreeks. Määri see näole, silmaümbrus jäta vabaks, silmadele aseta kurgiviilud. Heida pikali, lõdvestu veerand- või pooltunniks, siis pühi püree maha, loputa nägu leige veega ja patsuta rätikuga kuivaks.

Teine variant. Lõika kurk – või mitu, kui kurgid on väikesed – õhukesteks viiludeks, laota need näole ja kaelale, kõige peale võid panna niiske ja sooja kompressi. Lase umbes veerand tundi mõjuda.

Kolmas variant. Näonaha värskendamiseks ja niisutamiseks saab kasutada ka salati valmistamisest üle jäänud kurgikoori – seda iluprotseduuri saab teha ka toiduvalmistamist katkestamata.

NB! Kui lisad kurgipüreele jahu (speltajahu, kaerajahu) või kliisid, on mask toitvam. Lisades kohupiima, saad maski, mis jätab naha mõnusalt pehmeks, jogurtilisandiga kurgimask sobib eriti hästi rasusemale nahale.

Nahka pinguldav kurgimask 

Riivi kurk, pressi suurem osa mahla välja ja tõsta kõrvale. Vahusta munavalge, sega sellesse paar supilusikatäit riivitud kurki. Kanna mask näole, hoia 15–20 minutit ja pese siis sooja veega maha. Tulemus – siledam nahk – on märgata kohe pärast maski tegemist. Esimesel kuul võiks seda maski teha kaks korda, edaspidi kord nädalas.

Kurgimahla, mis sai kõrvale tõstetud, võid külmutada jääkuubikuvormis – kurgikuubikud sobivad hommikuseks näovärskenduseks tooniku asemel.

Värskendav porgandimask

Riivi kolm värsket porgandit peene riiviga, lisa üks teelusikatäis tärklist ning pool munakollast. Sega, kanna näole, lase mõjuda 15–20 minutit. Pese maha sooja veega.

Foto: Pixabay

Salveikompress silmaalustele

Vala 1 tl salveid üle poole klaasi keeva veega ning lase 10 minutit kaane all tõmmata. Osa tõmmisest jahuta külmkapis, osa kasuta soojalt. Esmalt niisuta vatipadjake sooja tõmmisega ja hoia suletud laugudel umbes 5 minutit, seejärel pane silmadele külm mähis. Tee nii vaheldumisi mitu korda.