Foto: Vida Press
Ilu ja mood
13. juuli 2020, 13:54

Avaldatud Naistelehes 13.04.2017

10 asja, mida naine peaks näohooldusest teadma!

"Näohooldus on keeruline, sest väga paljudel naistel on kuni keskeani valdavalt segatüüpi nahk," räägib eestimaise kosmeetikafirma D’Difference brändijuht Carmen Kibur. Seetõttu ongi väga oluline näohoolduse põhitõed endale selgeks teha.

Kuigi mõnel naisel on näonaha klaarina hoidmine oluliselt lihtsam kui teisel, tasub meeles pidada, et päris ilma hooldamata ei ole tervet jumet võimalik omada ning kauni näonaha saladus ei peitu mitte geenides, vaid regulaarses puhastamises ja niisutamises.

Carmen Kibur ja  kosmeetik Katrin Rasmann räägivad, mida tuleks näonahka puhastades kindlasti silmas pidada.

Näonahka tuleks puhastada igal õhtul, isegi siis, kui dekoratiivkosmeetikat pole kasutatud ega trenni tehtud. Hea on õhtuti nahka puhastada mitsellaarvee, puhastuspiima, -geeli või -vahuga.

"Kindlasti tuleks meik eemaldada enne treeningut, sest füüsilise koormuse ajal higistades võivad poorid ummistuda. Lihtsaim viis on meik eemaldada treeningu ajaks niisutava ja puhastava salvrätiga. Õhtul nägu puhastades soovitan viimase sammuna näovett, mille võiks kanda eelnevalt niisutatud vatipadjale," ütleb Carmen.

Kreem tuleks valida vastavalt nahatüübile ja alles seejärel aastaajale, selgitab Katrin Rasmann. Üldiselt eristatakse kuiva, normaalset, kombineeritud ja rasust nahatüüpi.

Täpsemalt võib nahatüübid jagada aga kuivaks ja tundlikuks, kuivaks ja punetavaks ning segatüüpi ehk T-nahaks, kui põskedel võib nahk olla isegi kuiv, ninaselgadel, lõual ja laubal aga rasune. Nahatüüp, millest kellelgi pääsu ei ole, on aga ka küps ehk vananev nahk.

Dekoratiivkosmeetika tuleks eemaldada puhastuspiima või mõne muu õlipõhise puhastusvahendiga. Kui puhast tunnet ei teki, siis soovitab Carmen näonaha jaheda veega üle loputada.

"Mitsellaarvesi sobib näonaha hommikuseks kergeks puhastamiseks," ütleb Carmen.

"Rasust nahka on kõige keerulisem hooldada, sest sellist nahka kiputakse liigselt tugevaid toimeaineid sisaldavate toodetega puhastama ja nahapinna niisutamine unustatakse ära. Nii võib kujuneda olukord, kus rasu tekib pidevalt juurde, kuid naha pind on kuiv," märgib Carmen.

"Vastupidiselt levinud arvamusele ei taha tundlik nahk liiga "rammusaid", suure õlisisaldusega kreeme," nendib Carmen. "Vananeva näonaha puhul aga unustatakse tihtipeale ära, et ka selle nahatüübi korral tuleb nahka regulaarselt koorida."

Dekoratiivkosmeetika puhul võiks eelistada kõrgekvaliteedilisi mineraalkosmeetikasarju, sest need tooted ei põhjusta kunagi dermatoloogilisi probleeme ega sisalda täiteaineid, nagu talk, mis kuivatab naha välispinda," soovitab Katrin.

Eriti mõjutab dekoratiivkosmeetika tema sõnul vistrikulist nahka. Sobimatu toode tekitab vistrikke juurde, sobilik toode aga pärsib nende lisandumist. "Rasuse ja kombineeritud naha puhul soovitan eelistada mineraalset kuivpõhja ja vältida vedelaid jumestuskreeme," lisab kosmeetik.

"Koorimiskreeme, eriti just teralise konsistentsiga koormiskreeme, ei tohiks liiga tihti kasutada – koorimine tekitab naharasu juurde, kuna nahka hõõrudes rasunäärmed aktiviseeruvad.

Koorimiskreem on hädavajalik nahahooldusvahend kuiva ja vananeva nahatüübi puhul, kui rasueritust on vaja stimuleerida ja rasu tootmist suurendada.

Sellisele nahale on koorimisprotseduurid isegi vajalikumad kui noorele ja segatüüpi nahale," kinnitab Carmen. "Koorimiskreemi toimeaineks võiksid sel juhul olla happed, koostis ei tohiks olla teraline."

Just puhtal nahal on loomulik kaitsekiht kõige tugevam ja naha pinnale sattunud kahjulikel bakteritel pole võimalustki naha sügavamatesse kihtidesse pääseda. Nahk püsib kauem niisutatuna ja isegi päikesekiirguse kahjulik toime nahale on väiksem.

"Kombineeritud ja rasuse naha puhul tuleb vaatamata ilmale alati valida kergemad, mittekomedogeensed tooted. Raske ja koormav kreem võib tekitada vistrikke ja komedoone," hoiatab Katrin.

"Väga kuiva naha puhul võiksid igapäevased kreemid sisaldada näiteks hüaluroonhapet, oomega-3- ja -6-rasvhappeid, nurmenuku õli vms. Ekstreemselt kuiva naha puhul ka 10% või 15% uureat," soovitab Katrin.