Foto: Alexandra Gorn / Unsplash
Uudised
7. juuli 2020, 16:48

TAHAD OLLA PRODUKTIIVSEM? Need 9 hommikust harjumust aitavad sellele kaasa!

Kes meist ei tahaks elada ideaalmaailmas ja ärgata igal hommikul energilise ja teotahtelisena? Palju on ilmselt veel ka neid, kes töötavad endiselt kodust. See võib tekitada olukorra, kus ärkamine jääb viimasele minutile, arvuti avatakse veel voodis silmi hõõrudes ja päev ei saagi korralikku algust.

Kõige raskem on tavaliselt hommikul ärkamine. Kes meist poleks äratuskella edasi lükanud ja põõnanud viimase (või isegi kriitiliselt viimase) hetkeni. Tegelikult muutuvad aga hommikud tõeliselt nauditavaks, kui loome endale rutiini ja harjumused.

Siin on 9 harjumust, mille järgimine aitab sul hommikutest kõike võtta:

1. Pane äratuskell varasemaks (või lihtsalt ära lükka seda edasi)

Lase oma kehal rahulikult ärgata, nautida kohvi ja teisi hommikuste tegemiste nimekirjas olevaid asju ning su päev muutub kohe rahulikumaks ja produktiivsemaks. Ütle hüvasti päevadele, mil tormasid hommikul kodus ringi ja viskasid selga esimesed ettejuhtuvad riided. Kui 30 minutit varem ärkamine ei tundu sulle võimalik, ärka alustuseks 10 minutit varem, järgmisel nädalal 20 ja lõpuks suudad ärgata pool tundi varem – see annab su hommikule tohutult juurde.

2. Tekita mõnus kohvirutiin

Selle asemel, et kulutada raha kohvitopsi kaasaostmisele tanklast või mõnest muust kohast, lihvi oma kohvivalmistamise oskused täiuslikuks. Osta koju maitsev kohvisiirup või otsi internetist mõni retsept, mis sulle ahvatlev tundub. Hea kohv ei pea tulema papptopsis ega maksma üle kolme euro.

3. Söö päris hommikusööki

Tahame või ei, tuleb meil siiski tunnistada, et meie vanematel oli õigus. Lause „Hommikusöök on päeva kõige tähtsam söök“ võib olla tõsi. Toitev hommikusöök aitab sul olla energilisem ja sa snäkid vähem.

4. Harjuta tänulikkust

Alusta päeva tänutundega – olgu selleks päeviku täitmine (paljud inimesed kasutavad näiteks viie minuti päevikut, mille täitmiseks võtavad nad hommikul viis minutit), lühike meditatsioon või lihtsalt endale mõne asja nimetamine, mille eest sa tänulik oled.

5. Pane selga riided, mis muudavad su õnnelikuks

Tahame seda tunnistada või mitte, tõde on see, et riietus on oluline osa enesetundest. Eriti kui töötame kodus. Kerge on jääda terveks päevaks pidžaamasse, aga tegelikult tuleks ka kodukontoris ennast veidi lille lüüa. See muudab päriselt mängu! Muidugi ei tule selga panna kontoririietust – pliiatsseeliku ja triiksärgi võid kappi jätta –, aga pane endale selga mõnusad lühikesed püksid ja lemmikpluus. Nii tunned ennast mugavalt ja enesekindlalt.

6. Tee nimekiri asjadest, mis on vaja päeva jooksul ära teha

See tundub nii lihtne, aga asjade üleskirjutamine ja kohustuste prioritiseerimine aitab rajal püsida ja nii ei unusta sa midagi. Võta mõni minut selleks kohe, kui istud töölaua taha, ja pane ülesanded kirja. Kui see kuidagi kaasa aitab – osta selleks armas märkmik.

7. Ära jäta hommikust näohooldust vahele

On väga oluline puhastada nägu ka hommikuti. Kuigi see võib tunduda mõttetu tegevus, koguneb tegelikult öösel magades näole mustust. See aitab sul ärgata, värskendab nägu ja aitab päeva mõnusalt alustada. Väike soovitus: energia saamiseks ja sära saavutamiseks kasuta igal hommikul C-vitamiini seerumit.

8. Liiguta oma keha

On inimesi, kes teevad kohe hommikul trenni, ja inimesed, kes seda ei suuda. Kui kuulud nende teiste hulka, pole hullu. Küll aga aitab väike hommikune virgutus kaasa heale päevale. See paneb vere voolama, äratab su üles ja annab loodusliku energialaksu. Tee väike venitus või kiire jooga.

9. Korrasta oma kodu

Me ei räägi suurpuhastusest, aga väike hommikune koristus jätab stressile vähe ruumi ja korras keskkonnas on lihtsam lainele saada. Tee oma voodi ära, pese hommikused nõud, korrasta töölaud ja alusta päeva puhtalt.