Video: Rauno Vahtre
Ilu ja mood
6. juuli 2020, 13:28

VIDEO | VÕLUVAD SUVESOENGUD: juuksur õpetab punuma nelja põnevat patsi

Palavatel suvepäevadel võivad lahtised juuksed tunduda eriti tüütud. Juuksur Marleen Müller õpetab, kuidas punuda iseendale nelja huvitavat patsi, mis on ühtaegu lihtsad ja elegantsed. 
  • Kalasaba

See on imelihtne pats, mis hoiab juuksed näost eemal, kuid näeb samal ajal äärmiselt kena välja. 

Kalasaba Foto: Merilin Ulm

Selleks tuleb juuksed poolitada ning jagada ülemine osa kolmeks sarnase paksusega salguks. Seejärel hakkad punuma neid salke patsiks, kuid mitte ülevalt, nagu tavalist patsi, vaid alt. Äärmised salgud lähevad küll keskele, kuid alt. Punudes esimese ringi täis, jätkad samamoodi, kuid võtad iga salguga natuke juukseid juurde. Kui juuksed, mida juurde võtta, lõpuks otsa saavad, punud patsi lõpuni ning kinnitad kummiga. Enda soovil võib kalasaba lõpuks ka veidi vabamaks teha ja mõned salgud lahtiseks tõmmata. 

  • Kalasaba kuklas

Siin on lahendus, kuidas teha koduselt mugav krunn šikiks, kuid jätta selle tegemisele kulunud aeg paari minuti piiridesse. 

Kalasaba kuklas Foto: Merilin Ulm

Seda soengut tuleb alustada, kallutades pea alaspidi. Võtad keskelt ühe väikese salgu ning jagad selle samuti kolmeks osaks. Nagu ka eelmise patsiga, hakkad salke patsiks punuma altpoolt. Pärast esimest ringi tuleb samuti juukseid juurde võtta ning punuda edasi kohani, kuhu sa endale krunni tahaksid. Kui oled lõpuni jõudnud, võid patsi veel natuke edasi punuda, et seda oleks lihtsam kummiga kinni panna. Lisaks sellele paned ühe patsikummi ka võimalikult peanaha lähedale, et punupats kohal püsiks. Edasi järgneb sulle juba tuttav osa. Võtad suurema patsikummi ning teed endale sobiva krunni. Ka selle soenguga võib lõpus patsiotsi veidi lahti tõmmata. 

  • Keerutatud köis ehk twisted rope braid

Selle soengu jaoks tuleb alguses teha hobusesaba. Seejärel jaga juuksed kaheks võrdseks salguks ning hakka keerutama välimist salku päripäeva. See nõuab natuke jõu rakendamist, et keerd lahti ei läheks. Kui keerd on valmis, tõsta see üle sisemise salgu teisele poole. Samamoodi tuleb keerata ka teist salku päripäeva, hoides esimest kinni, ja siis see uuesti üle tõsta. Nii kordad seda tegevust, kuni jõuad kõige lõppu.

Twisted rope braid Foto: Merilin Ulm

Lõpus kinnita pats jällegi patsikummiga ning vaatamata sellele, et see pats on juba väga peen, saab seda teha veel huvitavamaks. Selleks hakka salke erinevatest kohtadest välja tõmbama ning tee seda peegli ees, sest siis näed kõige paremini, kust ja millist salku välja tõmmata.

  • Draakonipats ehk dragon braid

 See pats on ilmselt kõige keerulisem nendest neljast, kuid kui see õnnestub, näeb see uskumatult äge välja.  

Dragon braid Foto: Merilin Ulm

Viimaseks patsiks on samuti vaja teha hobusesaba. Algus on lihtne: hobusesaba tuleb jaotada kolmeks võrdseks osaks ning tavalist punupatsi punuma hakata, kuid seda ainult esimene ring. Edasi jätkub sama motiiv, aga iga kord jagad salgu, mida tahad keskele viia, kaheks: üks pool läheb ülevalt ja teine alt ning need saavad keskel kokku. Samamoodi teed ka teiselt poolt ja jätkad kuni lõpuni välja. Ka seda patsi saab teha efektsemaks juuksesalke lahti tõmmates.