Kõhuvalu põhjusi on mitmeid. Kõige levinumad sümptomid on raskustunne kõhus, kõhupuhitus ja kõrvetised. Foto: Vida Press
Hea nõu
4. juuli 2020, 12:00

KÕHUVALU, SINIKAD, HAMMUSTUSED? Selline peaks olema suvitaja esmaabikott!

Planeerid pikemat autoreisi, sõidad maale või veedad suve linna ümbruses? Et puhkus oleks rõõmus, muretu ja turvaline, soovitab Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova varuda varakult esmaabikotti vajalikud vahendid – siis saavad hädaolukorras abi nii pereliikmed kui sõbrad.

Esmaabikoti põhikomplekti kuuluvad:

  • Valuvaigistid, palavikualandajad, nuuskpiiritus ja allergiavastased tabletid.
  •   Erilist tähelepanu vajavad retseptiravimid. Krooniliste haigustega inimesed peavad kõik oma ravimid puhkusele kaasa võtma. Järgi arsti ettekirjutusi! Krooniliste haigustega inimesed ei tohi ise otsustada ravi vahele jätta. Enne linnast lahkumist veendu, et retseptiravim on apteegis saadaval. Kuigi seda tuleb ette väga harva, võib siiski juhtuda, et vajalik ravim on apteegist otsas ning tellimine võtab aega.
  •  Antiseptilised vahendid. Probleem number 1 suvel on traumad ja põletused. Nahavigastuste korral sobivad spetsiaalsed antiseptikumid, mis ei kipita, nt tsetüülpüridiini, oktenidiini, betaiinsurfaktandi sisaldusega. Vesinikperoksiid, briljantroheline ja jood ei ole kõige paremad valikud, kuna need ained võivad mõnikord kahjustada kudesid ning aeglustada haavade paranemist. Lisaks ajavad need naha kipitama.
  •  Et vältida päikesepõletusi, tuleb kasutada päikesekaitsekreeme, mis sisaldavad UVA ja UVB kaitsefiltreid. Pärast päevitamist on hea nahka määrida aaloe vera või dekspantenooli geeliga, mis on jahutava ja nahka rahustava toimega.
  •  Sinikatele (juhul kui haav ei ole lahtine) sobivad hepariini- või trokserutiini sisaldavad pealemääritavad geelid, mis parandavad verevarustust ning soodustavad vigastatud koha kiiremat paranemist.
  •  Eri suurusega plaastrid ja sidemed. Väga head on villiplaastrid, mis katavad ilusti vigastatud koha, leevendavad villide põhjustatud valu ning püsivad paigal terve päeva.
  •  Putukahammustusi leevendavad vahendid. Kui sääsetõrjevahend jäi kogemata ostmata ning putukahammustusi ei õnnestunud vältida, siis sobivad leevendamiseks teepuuõli, hammustusejärgsed geelid ning väikelastele plaastrid, mis vähendavad sügelust ning kaitsevad nahka kratsimise eest. Putukaallergia korral on head hüdrokortisoonisalv ja allergiavastased tabletid, mis vähendavad paistetust, sügelust ja punetust.
  •  Kõhuvalu leevendavad vahendid. Kõhuvalu põhjusi on mitmeid. Kõige levinumad sümptomid on raskustunne kõhus, kõhupuhitus ja kõrvetised. Raskustunde korral sobivad seedeensüümid, mis soodustavad seedimist ning parandavad heaolu. Kõhupuhitust leevendavad simetikooni sisaldavad preparaadid, mis muudavad seedetraktis mullide pindpinevust, misjärel need lagunevad. Kõrvetisi vähendavad hästi antatsiidid (mis neutraliseerivad maohapet) või prootonpumba inhibiitorid – omeprasool, esomeprasool, pantoprasool (mis vähendavad maohappe sekretsiooni). Kõhulahtisusele sobivad diosmektiid, söetabletid, probiootikumid ja raskematel juhtudel loperamiid.
  • Pikematel sõitudel iivelduse vältimiseks on abi ingverit sisaldavatest reisitablettidest.