Jaan Roose ületas tasakaaluliini Tartus kahe kõrghoone vahelFoto: Aldo Luud
Inimesed
29. juuni 2020, 20:54

FOTOD | Tasakaaluliinil üle Emajõe kõndinud Jaan Roose: närv aitas paremini keskenduda

Köielkõndija Jaan Roose, kes kaks aastat tagasi Swissoteli tornide vahele tõmmatud slackline'l maailmarekordi püstitas, tegi taas midagi enneolematut - mees tõmbas Tartus Tigutorni ja Paju 2 büroohoonete vahele 300 meetri pikkuse ja 60 meetri kõrguse tasakaaluliini, ning kõndis sellest üle vaid 16 minutiga.

Jaani sõnul tuli idee kahe torni vahel kõlkuda tuttavatelt. "Nad arvasid, et saaksin sellega hästi hakkama ja aitasid tegevust korraldada," räägib ta. "See oli tõepoolest Eesti pikim distants. Ka välismaal juhtub harva, et nii pikk liin on kahe kõrghoone vahele paigutatud: linnakeskkond autoteede ja jõgedega eriti ei soosi seda." Samas on mees ka pikemaid vahemaid läbinud, olles ainuke eestlane, kes on kõndinud tasakaaluliinil lausa kilomeetripikkuse distantsi.

"Muidugi oli närv sees, aga see on loomulik ja aitab paremini keskenduda. Ka publik oma kohaloluga lisab esinemispinget. Siiski on mul on hea meel, et nii palju inimesi mind vaatama tuli. Arvestades, et tegemist oli esmaspäevaga, olin nii suurt rahvamassi nähes üllatunud," sõnab mees.

Ilmastikuolud olid veidi heitlikud. "Tuule tugevus varieerus pidevalt - kui puhang tuli, liigutas see ka mind koos liiniga ja segas tasakaalu. Oli paar momenti, kus oleksin peaaegu tasakaalu kaotanud, aga õnneks suutsin püsti jääda. Eelkõige segas just see, et tuul ei olnud püsiv: stabiilselt puhuva tuulega oleks olnud hulga kergem," kirjeldab Jaan.

"Jäin oma sooritusega väga rahule, sest kõndisin nii edasi kui tagasi ja võtsin puhkamiseks ainult paar minutit. Tagasikõndimine ol juba kurnav, sest olin ühe kõnni juba teinud ja õlad olid omadega üsna läbi,” ütleb Roose.

 Kõnni ajal jõudis mees Tartu kohal ringi vaadata ja ka publikule lehvitada. "Samas üritasin mõelda heale sooritusele ja tuletasin endale meelde, et kõnniksin rahulikumalt, sest keha võib kergesti krampi minna."

Kuidas aga selline sadu meetreid pikk liin kahe kõrghoone vahele paigutatakse? Jaan ütleb, et abiks on väga suur tiim ning igal meeskonnaliikmel on oma ülesanne. "Mõlema maja katuselt lastakse alla köis - tasakaaluliini üks ots on kinnitatud ühe köie külge ning see viiakse kanuuga üle jõe, kinnitatakse teise hoone katuselt rippuva köie külge ning tõmmatakse üles, kahe maja vahele. Selle jaoks on vaja palju jõudu - mõlemal pool peavad olema tiimid, kes liini üleval hoiavad ja vajadusel järgi annavad. Kogu töö võttis aega terve päeva.”

Red Bulli kodulehel avaldatud kommentaaris ütles Jaan, et see paneb proovile nii tema füüsilise vormi kui ka tenilised oskused köie paigaldamisel. "Vahemaad läbides saab üheks katsumuseks kindlasti slack'i pingutamine, et see väga palju ei vajuks ja järgi ei annaks. Tehnilist väljakutset pakub ka linnakeskkond ja see, et slack tuleb tõmmata üle Emajõe. Füüsilisest vormist rääkides – pean võitlema seal tuulega ning kõhu-ja seljalihased saavad korraliku koormuse," rääkis Jaan.