Foto: Pexels
Ilu ja mood
26. juuli 2020, 11:28

Iluekspert hoiatab: aegunud meigitoode on sama mis riknenud toit

Puhkamise ja teiste tähtsate suviste tegemiste kõrval võiks leida aega ka meigikoti revideerimiseks. Millele peaks tähelepanu pöörama, kui jumestustarvete korrastamine ette võtta?

Alustada tuleks ilutoodete säilivusaegade ülevaatamisest. „Aegunud meigitoote kasutamist võib kõrvutada halvaks läinud toidu söömisega,“ hoiatab Artistry iluekspert Andrzej Sawicki. 

Igal Euroopa Liidus müüdaval meigitootel peab olema märge parim enne kuupäeva või säilivusaja kohta. „Viimane on sagedasem ja seda märgitakse avatud purgi kujutise juurde lisatud kuude arvuga. Enamasti on ilutoodete eluiga 12–18 kuud, kell hakkab tiksuma toote avamisest. Näiteks jumestuskreemile märgitud 12 M tähendab, et toode vastab lubatud toimele pärast selle avamist aasta aega.

„Mõnikord annab säilivusaja ületamisest märku kosmeetikumi tükiline koostis või ebameeldiv lõhn, kuid mitte alati,“ selgitab iluekspert. Ilmseid riknemise tundemärke ei maksa siiski ootama jääda, vaid toode tuleb minema visata, kui tema aeg on läbi. Süda tuleb kõvaks teha hoolimata sellest, et lemmikvärvi huulepulka või pikka aega teeninud jumestuskreemi sugugi jätta ei raatsi.

Eriti hoolikas tasub olla silmaümbruspiirkonnas kasutatavate vedelate lainerite, ripsmetuššide ja lauvärvidega, sest need riknevad sageli juba nelja kuni kuue kuuga. „Hiljem kasutades võivad need põhjustada silmaärritust ja -põletikku,“ tõdeb Sawicki. Ta lubab ühe erandina jätta meigikotti tähtaja ületanud silmapliiatsi. „Tänu teritamisele säilib see kauem.“

undefined Foto: Unsplash

Näpud eemale jumestuskreemist! 

Paljud on harjunud hajutama jumestuskreemi näole näpuotstega, kuid iluekspert sellist teguviisi heaks ei kiida. „Sõrmede abil jumestuskreemi peale kandmine pole hügieeniline. Sellega kandub näole mustust ja mikroobe, mis põhjustavad naha rasusust, ummistunud poore ja punne. Sõrmedelt jõuab mustus ka puudri või jumestuskreemi sisse ja ringiga taas näonahale,“ räägib ta.

Seega peaks meigikotis leiduma ka mõni ilutarvik, millega jumestustooteid peale kanda. „Ka kerget päevameiki tehes kasutage alati pintslit või svammi,“ soovitab iluekspert. 

Et pintslid-svammid, mida kasutatakse jumestuskreemi pealekandmiseks, puutuvad näonahaga tihedasti kokku, vajavad need ekstrahoolt – neid on soovitatav puhastada vähemalt üks kord nädalas. Lauvärvi- ja põseruužipintsleid tuleks puhastada kaks korda kuus. 

Pintslite puhastamiseks on mitu moodust ja vahendit. „Ärge puhastage pintsleid tavalise tükiseebiga, mis kuivatab harjaseid, liiati kui need on naturaalsetest karvadest,“ räägib Sawicki. „Hea tulemuse saavutab toasooja vee ja õrna seebilahusega. Olemas on ka lai valik spetsiaalseid šampoone, geele, seepe ja silikoonist puhastusanumaid.“

Pintsli pesemiseks tehke see esmalt märjaks, kuid vältige vee ja seebi sattumist harjaseosa ja käepideme ühenduslülile. Sel juhul võib vesi karvad lahti kangutada ja pintsel laiali laguneda. Masseerige harjased õrnalt seebivahuga kokku, loputage hoolikalt ja pressige suurem vesi välja. Ärge pange pintslit kuivama rätiku peale, sest niiskus võib tekitada hallitust ja ebameeldivat lõhna. See on välditav, kui harjased ulatuvad üle laua ääre. 

Lõpuks tuleks ka meigikott nii seest kui ka väljast seebiga puhtaks küürida. 

Regulaarse puhastamise tulemusel peaksid pintslid olema töökorras keskmiselt viis aastat. „Kui puhastamisega on aga viilitud, siis ei aita muu, kui vanad tuustid uute asjade vastu vahetada. Kui kott enam puhtaks ei lähe, on aeg seegi välja vahetada,“ kõlab soovitus.   

Vahetage tooteid vastavalt hooajale

Näokreem peaks sisaldama vähemalt 25 SPF-päikesekaitset, aga parem isegi rohkem. Suvine jumestuskreem võiks olla õhulise tekstuuriga ja talvisest ühe tooni võrra tumedam. Kindlasti lisage kotti väikepudelis õrn käte desinfitseerija. Intensiivsest pesemisest ja desotamisest kuivaks muutuvate pihkude eest kannab vajalikku hoolt niisutav kätekreem.

„Eelistage mitmeotstarbelisi ilutooteid, mida on lihtne kodust välja minnes kotti pista ja mis hoiavad teiste ilutoodete arvelt raha kokku,“ soovitab Sawicki. „Saadaval on laias valikus meigipalette, mida saab kasutada nii huulepuna, põseruuži kui ka särapuudrina, samuti kulmumarkereid, mis toimivad hästi ka silmalainerina.“

Pane iluarsenal ühte kohta kokku, soovitab Andrzej Sawicki, Artistry iluekspert

Mõistagi pole võimalik väiksesse meigikotti mahutada suuremaid näohooldustoodete pudeleid ega kreemipotsikuid. Et peale jumestustoodete oleks kogu aeg käepärast ka kõik muu näohoolduseks vajalik, soetage väikeses suuruses hooldustoodete reisipakend, mis on praegu tänu reisipiirangutele tavapärasest soodsamad.