Foto: Pixabay
Suhted
29. juuni 2020, 13:37

5 nippi, kuidas tulla toime südant söövitava armukadedusega

Armukadedus on osa inimloomusest ning seda ei saa kellelegi pahaks panna. Küll aga ei ole see tore tunne, millega elada. Elutreener Tony Robbins toob välja viis nippi, et armukadedusega toime tulla ning mitte lasta kahtlustel endast võitu saada.

Suvi on käes ning ühtlasi erinevad üritused, kuhu ei saa alati enda kaaslast ühes võtta. Samuti on hiljutine koroonakriis mõjutanud väga paljusid kaugsuhteid. Võib-olla on sinu kallim ikka veel mõnes riigis lõksus? Järgnevad nipid võivad sind aidata.

  • Ole aus oma armukadeduse suhtes

Ühtegi probleemi ei saa lahendada, kui sa ei tunnista seda iseendale. Selle asemel, et teeselda, justkui ei oleks sa armukade, ole aus nii enda kui ka partneriga. Mõtle, kuidas see mõjutab sinu enesetunnet ja suhet. Elutreener Tony Robbins tõdeb oma veebilehel, et selle probleemi teadvustamine võib olla keeruline, kuid see on tähtis samm tervisliku suhte poole. 

  • Selgita välja oma armukadeduse põhjus

Selle asemel, et end armukadeduse tõttu teiste eest sulgeda, on vaja leida selle probleemi tuum ning see ära lahendada. Armukadedus võib tuleneda erinevatest põhjustest, näiteks sinu enesehinnang. Siis tuleb tegeleda hoopis sellega. Võib-olla oled sa armukade, sest partner on sinust edukam? Sel juhul tuleb üles leida teievahelise võistluse põhjus. Kui partner murdis usaldust, siis ei ole mõistlik keskenduda armukadedusele, vaid hoopis sellele, kas teie suhtes on või ei ole usaldust.

  • Märka enda ebakindlust

Esimene samm armukadeduse taandamiseks on vaatamine enda sisse. Missugused kõhklused toovad esile sinu armukadeduse? Kas asi on selles, et võrdled end teistega või hoopis püüdled perfektsionismi poole? See nimekiri ei ole selleks, et tunneksid end piinlikult, vaid hoopis selleks, et õpiksid end tundma ning nii leiaksid enda rolli sinu ja partneri suhtes. 

  • Usalda enda partnerit

Suhte juhtimisega ei ole midagi valesti, sest inimestel on vaja tunda kontrolli enda elu üle. Samuti ei ole halb, kui mõlemad partnerid tahavad suhet kontrollida, kuid sel juhul on oluline aru saada, kust jookseb usalduse ning vabaduse piir. Üritades kontrollida asju, mille üle sul ei ole võimu, tekib suhtesse väga palju probleeme ning partner võib tunda, et sa ei usalda teda. Tuleb endale teadvustada, et mitte keegi ei saa kontrollida sinu partnerit ega ole mõtet olla armukade seetõttu, et tema usaldamine on sinu jaoks liiga keeruline. 

  • Tegutse, kui selleks on päriselt põhjust

Kui sinu kallim ei ole aus ning valetab sulle, siis on oluline mõelda sellele, mida edasi teha. Oprah on soovitanud, et kui partner petab sind, siis tuleb keskenduda probleemi lahendamisele kas lahku minnes või andestades, mitte suunata kogu enda energia kiivusele. Küll on aga riskantne süüdistada partnerit petmises, kui selleks ei ole raudseid tõendeid. Selline käitumine tuleneb paranoiast ning võib olla suhte jaoks fataalne. 

Armukadedus ei ole lahendus suhteprobleemidele ning selle peitmine võib muuta suhte ebatervislikuks või üürikeseks. Kui tunned, et sinus kerkib selline tunne, tuleb sellega kohe tegeleda ja siis on ka lootust, et see ei mõjuta sinu suhet.