Jaanituli.Foto: Aldo Luud
Lugejakiri
26. juuni 2020, 10:00

Lugejakiri | Jaanipäeval me enam ei joo

„Aastaid on meie seltskonnas jaanidega käinud kaasas pidulik söögilaud ja korralik kogus alkoholi. Keegi ei ole end haigeks söönud ega haiglasse joonud, aga tänavused jaanid näitasid, et kunagised traditsioonid on murtud,“ kirjutab Meeli.

„Me laud on endiselt lookas erinevatest lihadest, salatitest ja värskest kraamist. Sõpruskonnas oli inimene, kes elukutseline baarmen ja oskab igasuguseid kokteile segada. Järgmisel hommikul selgus, et kõige enam läksid kaubaks värsked juurviljad, mis kastmega grillilt läbi käisid ja rohelised salatid. Ka puuviljadel oli minekut. Kange alkohol seisis laual ja ei jõudnud kastidest väljagi. Õlut ja vahuveini joodi, kuid ka seda jäi piisavalt alles. Maitsevesi oli see, mida ei jõudnud pisiavalt juurde teha, sest kohe oli ta laualt ka kadunud,“ kirjeldab Meeli oma jaanipäeva.

Ta ei usu, et põhjuseks oli liiga palav ilm.

„Seltskond mängis võrkpalli ja seltskonnamänge, hüpati batuudil ja aeti niisama juttu. Isegi paar tantsu tehti kellegi Tiktoki tarbeks. Inimesed oli rõõmsad ja rahulolevad, kuid seekord ilma suurema söömingu ja joominguta,“ lisab Meeli.

„Meie seltskond on ligi kümme aastat koos erinevaid pidusid pidanud, kuid asi pole ainult vanemaks saamises. Jaanipäeval me lihtsalt enam ei joo, vaid teeme kõike muud. Ühiskond ongi valmis vähem tarbima ja rohkem hindama teisi väärtusi,“ nautis Meeli tänavust jaanipäeva senistest enam.