Kuidas saab inimene hooldekodust kaduma minna?Foto: Teet Malsroos
Lugejakiri
25. juuni 2020, 17:21

Lugejakiri | Kuidas saab inimene hooldekodust kaduma minna?

Pole harvad olukorrad, kui otsitakse taga hooldekodudest kadunud eakaid, kes võivad olla segaduses ja eksinud. Lugeja küsib, kuidas järelvalve alt inimene ekslema pääseb? 

„Ma üldse ei kahtlegi, et hooldekodus on töötajatel tuhat toimetust ja muret, aga kuidas saab sealt inimene lahkuda nii, et keegi ei märka?! Ma usaldan oma lähedase ju selle asutuse ja nende töötajate hoolde, kuid siis tekib olukord, kus ta kaob sealt ära,“ ei mõisa Liisa, miks pidevalt otsitakse taga hooldekodudes elavaid vanureid.

„Selle kõige juures on ju oluline ka see, et enamasti pannakse hooldekodusse inimesed, kes vajavad pidevat järelvalvet. Inimesed, kes endaga ise hakkama ei saa, kellega kodus hakkama ei saada. Sa üritad leida parima lahenduse enda lähedase ja pere jaoks, kuid siis saad teate, et ta on sealt kadunud... See on uskumatu!“ imestab Liisa.

Naise sõnul on ennegi meedias otsitud taga vanureid, kelle puhul uudisloos lõik, et on ka varasemalt segadusse sattununa üksi jalutama läinud ja kadunud.

„Neid peaks ju veel eriti jälgima ja märkama. Ma ei eeldagi, et hooldekodud peaks olema vanglad, aga jalutamas ja õues peaks ju neil ikkagi silma peal hoidma. Kui ma mõtlen, mida tunneb see lähedane, kellele helistatakse ja öeldakse, et kurb küll, aga teie ema või isa on hooldekodust minema jalutanud. Loodan, et lõpuks võetakse neist juhtumistest õppust ja midagi muudetakse. Ja kindlasti mitte selle hinnaga, et hooldekodudes olijad enam üldse värske õhu kätte ja jalutama ei pääseks,“ loodab Liisa.