Foto: Sasin Tipchai / Pixabay
Suhted
25. juuni 2020, 12:30

Suhe puruks ja hing katki? 5 etappi, mida seda leinates läbid

Haara oma topsitäis jäätist ja kurvasta rahus. „Me pole teineteise jaoks õiged“ või „mul ei ole sinu vastu enam tundeid“ on ilmselt kõige karmimad laused, mida ühes suhtes kuulda, sest see tähendab seda, et teie ühine tee on läbi saanud. Lahkuminekust ülesaamiseks võib minna nädalaid, kuid ja vahel isegi aastaid. Aga ära unusta, et tunneli lõpus paistab alati valgus!

Ühel päeval liigud sa oma eluga edasi. „Võti, mis aitab lahkuminekust üle saada on see, et sa aktsepteerid seda, et võid muutuda segaseks maniakiks järgmiseks kolmeks kuni kuueks kuuks,“ sõnab suhteekspert Elina Furman. „Isegi, kui sa arvad, et oled sellest kohe üle saanud, tõenäoliselt läheb sul siiski aega,“ sõnab Furman. Mis on aga need viis etappi, mille lahkuminnes läbime?

1. Eitus

See on tõeline õudusunenäo staadium, kus ilmselt tegeled soovmõtlemise ja napsutamisega. „Pärast seda, kui Andy mu maha jättis, ei suutnud ma seda aktsepteerida. Kutsusin teda endist viisi ja jätkasime üksteisega magamist ning siis lükkas ta mu eemale ja tuletas meelde, et oleme tegelikult lahku läinud. See oli kohutav!“ sõnab 29-aastane Eliza, kes kohtus oma eksiga pärast lahkuminekut veel kaks aastat, enne kui see päriselt läbi sai.

Nagu enamikes südameasjades, pole ka magnetilises tõmbes, mis meid pärast suhte purunemist endiselt meie endise kallima poole tõmbab süüdista midagi muud, kui bioloogiat. „Esialgu tekib sageli šokk,“ sõnab seksi-ja suhteterapeut Ian Kerner. „Kui oleme harjunud rutiini ja mustriga, on need kodeeritud meie ajju ja meil tekib tunne, et tahame vana elu jätkata,“ sõnab ta.

2. Maania

See on segane seisund, mille jooksul tunned intensiivset kahetsust, eufooriat ja süüd. Kui sulle reaalsus kohale jõuab, tunnet tegelikult metsikut kergendust.

„Inimesed teevad selle etapi jooksul palju hullumeelseid asju,“ sõnab Kerner. „Ma ütlen alati naistele, et hoiduge juhuslikust seksist, sest meeste jaoks on üheöösuhe või juhuslik seks alati lihtsam kui naise jaoks. Naised tahavad kohe inimesega, kellega neil füüsiline kontakt on, sidet luua.“

Selle asemel soovitab ta proovida midagi uut. Näiteks langevarjuhüpet või panna ennast kirja mõnele kursusele.

3. Viha

„Kirjutasin oma eksile pika, õela ja vihase kirja. Kui jõudsin arusaamani, et see suhe on tõesti päriselt läbi, veetsin kena kuus kuud vihane olles, et ta ei tahtnud asju ära klaarida,“ sõnab 30aastane Bethany, kelle kallim jättis maha peaaegu kohe pärast kokku kolimist.

Ehkki see võib tunduda hirmutavam, kui kaks esimest faasi, nõustuvad eksperdid, et viha on tervislik viis oma iseseisvuse taastamiseks ja väärtuse leidmiseks. „Oma vihaga toimetulemiseks on oluline ümbritseda end empaatiliste sõpradega,“ sõnab Kerner. „Keegi, kes mõistab teid selle pärast hukka, on vale inimene,“ sõnab ta.

Eksperdid soovitavad oma viha kuskile suunata – miks mitte hakata poksi või kirjutamisega tegeleda.

Foto: Kat Jayne / Pexels

4. Kurbus

Ekspertide sõnul tähendab emotsionaalselt terve seda, et me tuleme elus toime oma kõrghetkede ja madalseisudega. On normaalne, et sul on periood, kus nutad näiteks iga päev kuid ole ettevaatlik, et sa sellesse etappi ei takerduks – see võib viia depressioonini. Luba endal näiteks tööpäeva õhtuti kurvastada, ent tee nädalavahetuseks sõpradega toredaid plaane.

5. Edasi liikumine

Lõpuks see saabub. Sa suudad jälle väljaskäimisest rõõmu tunda ega pea end selleks sundima. Ja kui sa siis oma eksi näed, ei tunne sa midagi.

„See oli imelik. Ärkasin ühel päeval ja tundsin end jälle hästi. Mõtlesin oma endise kallima peale ja soovisin talle ausalt parimat. Sellele aitas kindlasti kaasa ka see, et olin kedagi kohanud ja käisin jälle väljas, aga lõpuks suutsin selle kõigega lihtsalt rahu teha,“ meenutab Jason.

Kerneri sõnul ei saa enamik inimesi vanast suhtest üle enne kui kohtuvad kedagi uut. Senini saad lihtsalt nagu üks kõik mis muu haigusega, seda lihtsalt põdeda – lahkumineku valu. Sarnaselt näiteks gripiga voodis lebamisele, ravid sa nende etappidega ennast.