Foto: Andra Nõlvak
Kultuur
19. juuni 2020, 15:33

LUGEMISSOOVITUS | Kui suureks võib kasvada vale, enne kui see lõhkeb?

Raamatu „Põhjus elada“ autor Richard Roper on tegelikult kirjastuse toimetaja ja see on tema esimene raamat. Tegu on teosega, mis räägib armastusest ja sellest, kui lihtne on langeda omaenda valede võrku.

Soovmõtlemist oleme kogenud ilmselt kõik – kes suuremal, kes vähemal määral. Mis saab aga siis, kui see soovmõtlemine on kasvanud nii suureks valeks, et sellest välja rabeleda justkui ei õnnestu ega tahagi seda? Kui me ise usume seda vahel rohkem kui reaalsust?

Roperi „Põhjus elada“ (Tänapäev, 2020) peategelane on Andrew, kes töövestlusel kogemata endale pere valetas. Nüüd arvavadki kõik töökaaslased, et tal on täiuslik naine ja täiuslikud lapsed. Siis saab ta aga uue kolleegi, Peggy, kes sütitab temas tundeid, mida pole keegi kaua aega tekitanud. Aga kuidas sa näitad seda välja inimesele, kes arvab, et sa oled pereisa? Külla ähvardavad tulla ka kolleegid, kes sellisel juhul tema valele jälile jõuaksid. Nii elabki ta pool aega oma väljamõeldud fantaasiamaailmas, lihtsalt selleks, et kuskile sobituda.

Üha enam süvenev sümpaatia ja keeruline olukord tööl on närvesöövad. Kuidas võtta süda rindu ja tunnistada üles oma suurim vale ja sellega lõhkuda ka maailm, kuhu ise elama oled asunud?

See on südamlik romaan, mis keskendub äärmiselt olulistele ja argistele igapäevaprobleemidele ühiskonnas – kuskile kuulumise tunne, perekonnasuhted ja inimlikkus.