Foto: Andra Nõlvak
Kultuur
12. juuni 2020, 15:15

LUGEMISSOOVITUS | Raamat, mis lõhub roosad prillid ja näitab, et maailm on täis koletisi

Karin Slaughterit nimetatakse Ameerika põnevike kuningannaks. Tema romaan „Ilusad tüdrukud“ (Pegasus, 2019) on tõeliselt ahhetama panev teos, mis näitab, et maailm meie ümber võib olla palju hirmutavam, kui me seni arvanud oleme.

Raamat jutustab loo kahest õest – Claire’ist ja Lydiast, kes pea kakskümmend aastat tagasi kaotasid oma kolmanda õe, kui too kadunuks jäi. Ent pärast Claire’i abikaasa mõrva hakkab lahti hargnema mehe salaelu, mis on verd tarretavalt õõvastav.

Päevavalgele tulevad teod, mida keegi poleks osanud oodata, ja nende seos õdede minevikuga. Asja lähemalt uurima hakates avastavad nad tõe, mida poleks osanud näha ka kõige kohutavamas unenäos.

Ent kõik see, kuidas Slaughter on selle suutnud kirja panna ja lugeja endasse haarab, on võrratu. Kuigi raamat sisaldab kohati lausa öökima ajavaid kirjeldusi, kui kujutlusvõimel lendu minna lasta, siis sõnaseadmisoskus, tempo ja süžee on võrratud.

Aga olgem ausad, maailm on täis inimesi, kes võikaid tegusid korda saadavad, ja seejuures päevavalgele tulevad neist vähesed. Kui ontlik on tegelikult sinu kombekas naabrimees? Kes seda teab!

Siiski, nõrganärvilistele ei soovita, sest oli hetki, kui tekkis mõte – mida ometi mõtleb kirjanik, kes selliseid asju loob?