Foto: Arno Mikkor
Inimesed
12. juuni 2020, 18:00

VAU! Lapsepõlvelummus viis Euroopa suurima piibelehekoguni

«Kõik on ilusad, kuid minu lemmik kasvab meie metsades. See looduslik lummavalt lihtne piibeleht oma imelise lõhnaga,» lausub Heli Raidve, vaatamata sellele, et tema aias kasvab vägev piibelehekollektsioon.

«Kõik on ilusad, kuid minu lemmik kasvab meie metsades. See looduslik lummavalt lihtne piibeleht oma imelise lõhnaga,» lausub Heli Raidve, vaatamata sellele, et tema aias kasvab vägev piibelehekollektsioon.

Piibelehed on Heli (51) võlunud lapsest saati ja see lummus on saatnud Eesti nimekaimat tööõigusjuristi ning omanimelist tööõigusbürood juhatavat naist läbi elu. «Poeg sündis mul mai lõpus, tema ilmaletuleku ajast mäletan just piibelehtede lõhna. Kaks pojapoega sündisid ka piibelehepoistena,» toob ta näiteks.Seitsme aasta eest tekkis naisel mõte maikellukesi koguma hakata. «Kogumine tekitab hasardi ja annab võimaluse teiste kollektsionääridega suhelda,» sõnab Heli. Muidugi mõista ei saa kõige selle juures üle ega ümber kevadisest ootusest. Esmalt, millal pungad end mullast välja pistavad. Ja siis, millal avaneb esimene õiekellukas …

Roosad õied, kollased lehedHeli sõnul on piibelehel ehk harilikul maikellukesel kolm põhiliiki: Jaapani, Kaukaasia ja Euroopa piibeleht. Kollektsionäärid koguvad Euroopa piibelehe ehk meie metsades kasvava piibelehe sorte. Aktsepteeritud sorte on 40 ja Heli kogus kasvab neist 31. Tänavu on saabumas veel viis sorti. «Kui mõni kollektsionäär just mõnda sorti oma aianurgas ei peida, peaks minu piibelehekollektsioon olema Euroopa suurim,» naeratab naine.Milliseid erinevaid piibelehti olemas on? Heli räägib, et sorte eristatakse õite ja lehtede järgi. Õite järgi on tema sõnul tuntumad roosade õitega ‘Rosea’ ja täidisõieline ‘Prolificans’. Mõlemad suhteliselt levinud, kergesti kättesaadavad ja kasvatatavad. Lehtedest on huvitavamad triibulised sordid, näiteks valgete triipudega ‘Albostriata’ ja kollaste triipudega ‘Variegata’. Haruldasemad on kollaste lehtedega sordid, nagu ‘Golden Jubilee’, ‘Aurea’, ‘Fernwood’s’ Golden Slippers’. Mõne sordi lehtedel on kollane, teistel valge äär, mõnel rohelised träpsud jne. Kõige kõrgem piibelehesort kasvab umbes 45 ja kõige madalam umbes 10 cm kõrguseks.

Edasi lugemiseks: