Suitsetamine. Foto: Alar Truu
Lugejakiri
1. juuni 2020, 23:39

Lugejakiri | Mees kurdab: tahan last, aga naine ei jäta suitsetamist

 Mida teha olukorras, kus paar on valmis pisipere tulekuks, aga naine ei suuda pahest loobuda?

„Plaanime last, aga naine ei suuda suitsetamisest loobuda,“ kurdab 40aastane Alo.

Mees saab väga hästi aru, et see polegi nii lihtne, sest loobus ka ise pool aastat tagasi ülla eesmärgi nimel samast pahest.

„Esimene kuu olin nagu tuline kurat. Vandusin tööl ja kodus, hakkasin magusat sööma ja rohkem telekamänge mängima. Aga ma sain hakkama, sest tunnen, et olen valmis olema eeskujulik isa. Minust olulisem on see, et naine suitsetamisest loobuks, aga see ei õnnestu tal,“ kirjutab Alo.

Nii olevat Alo kaasa senini olla suitsuta kõige rohkem kolm päeva.

„Tundub, et võtab käsile, kuid mõni õhtu hiljem kaob vaikselt rõdule kõhvima. Pärast vabandab, et ei pidanud ikka vastu. Ja nii kordub see muster iga nädal. Kolm päeva kannatab ära, kuid siis jälle läheb suitsule. Ma ei oska enam midagi teha ega aidata. Ma olen ise ju heaks eeskujuks, et see on võimalik. Olen teismelisest saadik suitsetanud. Nüüd, kus ise enam ei tee, siis see hais on kah vastik. Kui isegi see pisipere kõrvale jätta, siis juba suitsetaja suudelmine on ebameeldiv. Ta peseb alati pärast suitsetamist hambad ära, aga hais jääb ikka riietele ja hõljuma. Häirib,“ kirjeldab Alo.

Ka mingid abivahendid ei ole senini aidanud.

„Tema puhul saabki asja ainult siis, kui ta tahtejõu kokku võtab. Ta on 38aastane – meil ole enam aastaid, et seda muudkui tulevikku lükata. Aga ta nagu ei mõista või tõesti on sõltuvus soovist rasestuda suurem. Arstile ta ka selle murega minna ei taha. Mu jaks toetada ja oodata hakkab otsa saama. Äkki on keegi sarnase murega silmitsi seisnud. Mis võiks aidata? Kuidas naine sellega hakkama saaks?“ loodab Alo leida naisele abi.